пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42. Особливості фауністичного складу континентальних водойм (Сино-Індійська, Ефіопська, Тангаїньська)

Сино-Індійська область. Вона охоплює водойми Південної і Східної Азії, а також островів Зондського архіпелагу. До неї не належать лише високогірні верхів’я великих річок — Інду, Гангу, Брахмапутри, Меконгу, Янцзи і Хуанхе. Тут поширені незвичайні скляні соми. Риби-бризкуни, вибризкуючи краплі води з рота і збиваючи ними комах з надводних рослин або в повітрі. Із древніх араванових риб в області поширені склеропагеси. Характерні також різноманітні види риб із родини плоскоперих. Загалом фауна прісноводних риб за деякими ознаками схожа на африканську: багато коропозубових, численні соми. Континентальні водойми Сино-Індійської багаті на коропових риб.

Ефіопська область. Вона охоплює Водойми Африки південніше Сахари (за винятком озера Танганьїка), Мадагаскару і крайнього південного заходу Аравійського півострова. Фауна прісноводних риб дуже своєрідна. Привертає увагу багатство видів родини цихлових, значна кількість яких — ендеміки. Серед цихлових області є чимало видів, наприклад цихласоми, які утримують в акваріумах. Поширений електричний сом. Характерними для Ефіопської області є дводишні риби, кісткоязикові, або араванові, галаксієві, цихлові, харацинові. Поряд з цим наявність у фауні області лабіринтових. У басейні озера Чад і верхів’ях Нілу мешкають приблизно 10 видів представників багатоперих. До негативних ознак фауни можна зарахувати незначну кількість коропових, які широко представлені в Євразії.

Танганьїкська область. Вона охоплює лише одне озеро Танганьїка, завглибшки до 1470 м (друге за глибиною після Байкалу), розташоване в Еваторіальній Африці. Давністю походження озера пояснюється високий відсоток ендемізму. В озері водиться понад 400 видів тварин, близько 300 видів з яких ендемічні. Озеро відзначається багатою і своєрідною іхтіофауною. Серед риб дуже численні цихліди; 40 родів і понад 140 видів їх є ендеміками області.

 


19.12.2015; 13:42
хиты: 186
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь