пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38. Фауна мішаних лісів, лісостепу і степу України.

Східноєвропейський округ. У межах округу виокремлюють район змішаного, листяного лісу і лісостепу. У межах цього району наявні такі ділянки: Східноєвропейського змішаного лісу і Східноєвропейського листяного лісу і лісостепу.

А) Ділянка східноєвропейського змішаного лісу. Охоплює зону Українського Полісся — край лісів і боліт. Поділяється на такі підділянки:

1. Підділянка Західного, або Волинського, Полісся. Тут мешкають такі унікальні види, як ропуха очеретяна, кіт лісовий; нещодавно знайдено вовчка садового;

2. Підділянка Центрального (Житомирського і Київського) Полісся, яка зоогеографічно мало відрізняється. Характерні південний звичайний кріт, білка Кесслера, волинська лісова миша.

3. Підділянка Східного (Чернігівського і Новгород-Сіверського) Полісся, характеризується такими формами, як північний звичайний кріт, білка лівобережна, а на північно-східній підділянці — середньоруська; харківська лісова миша, заєць-біляк, також сюди проникає хохуля, зрідка — ведмідь. Гребінчастий тритон, червоночерева кумка, трав’яна і гостроморда жаби, а також живородна ящірка, звичайний вуж і гадюка. Із птахів для Полісся характерний комплекс лісових видів, серед яких — рябчик, тетерук, глухар, порівняно нещодавно в східній частині траплялася біла куріпка; звичайними є дятел чорний, гаїчка буроголова, московка, чубата синиця, інші горобцеподібні птахи, а також рідкісні види — чорний лелека і сірий журавель, різні види качок, великий веретенник. Серед ссавців Полісся — лось, дика свиня, лісова куниця, бобер, руда вечірниця, полівки, миша польова, миша-маленька; реакліматизований в Західному Поліссі європейський зубр.

Б) Ділянка Східноєвропейського листяного лісу і лісостепу. В результаті господарської діяльності людини навіть поліські райони нерідко подібні до лісостепових. Але розташування цієї ділянки у широтному напрямку південніше Полісся обумовлено перш за все комплексом ґрунтово-кліматичних умов. Фауна лісостепу характеризується проникнення сюди степових видів, тому вона неоднорідна. Тут виокремлюють дві підділянки.

1. Підділянка Дністровсько-Дніпровська або Правобережна. Характеризується проникненням сюди зеленої ящірки, наявністю таких видів, як рудий шуліка, сипуха, що відсутня на сході ділянки, мала кутора, на заході — ховрах європейський, а також крапчастий ховрах, подільський сліпак.

2. Підділянка Лівобережна. Вона розташована на схід від Дніпра. Тут мешкає сліпак звичайний, відома форма полівки земляної. З Лівобережного степу заходить великий тушканчик. Серед видів поширених і звичайних в лісостепу трапляються звичайний і гребінчастий тритони, зелені жаби, ящірка прудка, куріпка сіра, перепел, сиворакша, білий лелека, іволга, велика синиця та ін.; вовчки—горіховий, сірий, сіра полівка, тхорик лісовий, козуля. Серед рідкісних видів тут трапляється водяна нічниця, орел-карлик, балабан, метелики — вітрило-поліксена, бражник-прозерпіна, дубовий бражник, жук-олень.


19.12.2015; 13:42
хиты: 186
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь