пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

90. Взаємозв’язок філогенетичних змін органів ( заміщення, принцип гетеробатмії, принцип компенсації)

 Будь який організм  - координоване ціле, в якому відділені частини знаходяться в складному підпорядкуванні і взаємозалежності. Заміна органів відбувається в тому випадку, коли в процесі еволюції один орган зникає, а його функцію у потомків починає виконувати будь який інший орган чи структура.

Незважаючи на те, що організм становить цілісну систему, в процесі еволюції різні органи змінюються різними способами і в різному темпі. Філогенетичні зміни органів дуже різноманітні. Основні способи можна об'єднати в три групи. У першу групу входять кількісні функціональні зміни органів (розширення, звуження, інтенсифікація, активація, іммобілізація функцій). Другу групу складають якісні функціональні зміни органів (зміна функцій, поділ функцій, фіксація фаз). До третьої групи відносяться зміни, пов'язані з заміщенням одних органів іншими. Цей процес називають субституцією органів. Сюди ж відносяться зміни органів внаслідок зменшення або збільшення числа однотипних частин (олігомеризація і полімеризація). Субституція (заміщення) органів і функцій. При такому філогенетичному диференціюванні який-небудь орган втрачається і його функцію починає виконувати інший. Таким чином, субституція органів - це заміщення одного органу іншим, виконують ту ж саму функцію. Наприклад, хорда заміщається хребетним стовпом. Гетеробатмія являє собою таке еволюційне перетворення, при якому в одній групі організмів виявляється різний рівень еволюційної розвинутості і спеціалізації різних частин одного і того органу, різних органів однієї і тієї ж системи або різних частин організму. Прикладом може бути людина, головний мозок якої за короткий час антропогенезу зазнав колосальних морфофізіологічних зміни, в той час як травна система відповідає рівню розвитку інших приматів.

Компенсація. Принципіально схожі з гетеробатмією явища спостерігаються і в еволюції кожної крупної системи органів: швидка зміна двох органів може компенсувати довготривале відставання темпів зміни інших органів той же системи.

Принципи гетеробатмії і компенсації застерігають від упрощеної реконструкції шляхом філогенезу тієї  чи іншої групи  лише на  основі співставлення структури окремих систем органів, так різні системи і органи даюь неоднакову картину еволюційної «продвинутості»

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 200
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь