пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

78. Обгрунтуйте співвідношення між макро- і мікроеволюцією.

Погляди вчених на цю проблему групують у вигляді трьох концепцій : сальтаційної, редукціоністської і системної.
Сальтаційна концепція макроуволюції.Прихильники ідей сальтаціонізму вважають, що між макроеволюційними та макроуволюційними процнсами існують якісні відміності.Якщо основу мікроеволюційних перетворень становлять поступові зміни генетичного складу природних ропуляцій, що призводить до утворення нових видів, то макроеволюційні є резулятатом великих стрибкоподібних перетворень окремих особин на основі макромутацій (сальтацій), або горизонтального перенесення генетичної інформації від одного виду до іншого ,в результаті чого стрибкоподібно виникають види, які різко відрізняюцься від батьківських форм і дають початок новим надвидовим систематичним групам.Цей процес називають також макрогенезом.

Редукціоністська концепція. Ця концепція грунтується на тому, що макроеволюційні процеси не мають власних механізмів і цілком відповідають мікроеволюційним , будучи лише їх узагальненням у широкому історичному аспекті . Такого погляду дотримувались еволюціоністи Дж. Сипсон, Б.Ренш, Е. Майр та інші.Дж. Сипсон (1948) з цього приводу зазначив : <Мікроеволюція е лише сумою тривалої сериї безперевних змін, яка таксономічно може бути поділена на горизонтальні філетичні підрозділи різної величини, у т. ч. й підвиди >.Отже , макроеволюція - це лише інтегрований прояв мікроеволюційних перетворень.

Системна концепція. Вона заснована на методологічному принципі інтегранизму , обгрунтованому В. Енгельгардтом .Спираючись на принцип редукціонізму інтегратизм досліджує механізми інтеграції структурних елементів у цілісну систему. Кожна цілісна система є непростою сумою її складників, а результатом такого їх обєднання, при якому властивості нової системи якісно відрізняється від властивостей її елементів.

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 197
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь