пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

58. Проаналізуйте виникнення адаптацій як результат дії природного добору.

Адаптаціями називаються властивості та ознаки організмів, які забезпечують пристосування до середовища, в якому вони живуть. Адаптацією також називають процес виникнення пристосувань. Так популяції березового п'ядуна пристосувалися до змінених зовнішніх умов завдяки накопиченню мутацій темного забарвлення. У популяціях людини, що населяють малярійні райони, адаптація виникла завдяки поширенню мутації серповидно-клітинної анемії. І в тому, і в іншому випадку, адаптація досягається за рахунок дії природного відбору.

При цьому матеріалом для відбору служить спадкова мінливість, накопичена в популяціях. Оскільки різні популяції відрізняються один від одного по набору накопичених мутацій, то до одних і тих же факторів зовнішнього середовища вони пристосовуються по-різному. Так, африканські популяції адаптувалися до життя в малярійних районах за рахунок накопичення мутацій серповидно-клітинної анемії, а в популяціях, що населяють південно-східну Азію стійкість до малярії сформувалася на основі нагромадження ряду інших мутацій, які в гомозиготному стані також викликають хвороби крові, а в гетерозиготному - забезпечують захист від малярії.

Виникнення адаптацій як результат дії природного добору прослідковується і на прикладі захисного, попереджувального та наслідувального забарвлення. Малоймовірно щоб одинична мутація змусила комаху, що має захисне забарвлення, ховатись саме на тих листках, на які воно схоже (богомол). Очевидно, що такі пристосування виникли шляхом поступового відбору всіх тих дрібних відхилень у формі тіла, в розприділенні певних ферментів, у вродженій поведінці, які існували в популяціях предків цих тварин. Однією з найважливіших властивостей природного добору є його кумулятивність – здатність накопичувати та підсилювати ці відхилення в ряді поколінь, формуючи зміни окремих генів і систем органів, які ними контролюються.

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 198
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь