пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44.Проаналізуйте вчення Ч.Дарвіна про штучний добір і його значення для обґрунтування теорії еволюції.

Всі сучасні породи свійських тварин і сорти культурних рослин є результа­том творчої діяльності людини, яка застосувала з цією метою особливий метод, названий Дарвіном штучним добором. Однією з особливостей свійських організмів, за Дарві­ном, є те, що їм притаманні ознаки, корисні для людини і вони задовольняють її певні потреби. Ч.-Р. Дарвін виокремив кілька принципів, які дають змогу оцінити штучний добір як справді творчу причину еволюції культурних форм.

Більшість свійських тварин та окультурених рослин корисна в господарсько-економічній діяльності тим, що вони доставляють їжу і сировину для промисловості, менша частина слугує для роз­ваг (спортивні коні, голуби, декоративні квіти), охорони та полю­вання (собаки). Виходячи з цього, першим принципом штучного добору та метою здійснення є його корисність для людини.

Проте, на думку Ч.-Р. Дарвіна, неможливо, щоб усі свійські форми виникли одразу корисними і досконалими: це результат тривалої діяльності людини, яка використовує цінні для неї ознаки у своїх інтересах. Саме в поступовому посиленні корис­них ознак через добір їх носіїв (особин) у низці поколінь полягає другий принцип штучного добору.

Умовами ефективності добору є збереження особин, у яких найкраще виражені корисні ознаки, і їх наступне розмноження суворій ізоляції від інших, менш якісних. У чистопородному та чистосортовому розведенні та ізоляції полягає третій прин­цип здійснення штучного добору.

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь