пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10 Проаналізуйте основні положення еволюційної гіпотези Ж.Б.Ламарка.

Свою еволюційну гіпотезу він опублікував у 1809 році у книзі "Філософія зоології". Внутрішнє прагнення організмів до удосконалення (принцип градації) Ламарк вважав основним фактором еволюції. Воно визначає головні напрями еволюції, зумовлює розвиток в організмів «здатностей постійних і першорядного значення», до яких він відносить здатності перетравлювати їжу, дихати за допомогою зябер чи легенів, пересуватися за допомогою м'язових органів, розмножуватися статевим шляхом тощо.

Поряд з прагненням до вдосконалення Ламарк надає великого — значення й іншому факторові, що змінює види,— впливові зовнішніх умов. Цей фактор, на його думку, відповідальний за відхилення зі шляхів розвитку, визначених градацією, відхилень, які спостерігаються у всіх рослин і тварин. На рослин середовище впливає прямим способом. Наприклад, здатність рослин утворювати певні форми листків залежно від умов їх проростання. Так, у стрілолиста листки, що розвиваються у воді мають видовжену, стрічкоподібну форму; на поверхні води – плаваючу округлу форму, а в повітрі – стрілоподібну.

Середовище на тварин впливає непрямим способом. За тривалого впливу змінених умов середовища тварини формують необхідні для існування в цих умовах звички, з якими пов’язане частіше використання певного органа. Посилене вправлення органа призводить до його поступового розвитку і зміни. Наприклад, жирафа почала живитися листками дерев, тому повсякчас витягувала шию, щоб дістати до крони: шия і передні ноги у неї видовжились, і ці набуті особливості передаються нащадкам. Змії, набули звички пересуватися, притискаючись до землі, унаслідок прагнення проповзти крізь вузькі проходи їх тіло видовжилось, а довгі ноги за такого способу життя зникли.

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 152
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь