пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8 Охарактеризуйте основні типи філембріогенезу та його значення у еволюційних перебудовах.

Філембріогенез – зміни ембріонального розвитку організмів, які призводять до змін напрямів їх еволюції. Залежно від того на яких стадіях ембріонального розвитку простежуються зміни розрізняють три типи філембріогенезу: архалаксиси, девіації і анаболії.

  • – зміни ембріогенезів на ранніх стадіях, які часто супроводжуються змінами самих зачатків, місць або часу закладання органів та їх диференціації, що призводить до їх докорінної перебудови. Прикладами архалаксисів можуть бути розвиток метамерних органів(хребта, зубів) у хребетних, розвиток на ембріональних стадіях волосся у ссавців, луски у плазунів. У рослин відбулось перетворення дводольного зародка на однодольний.
  • – це еволюційні відхилення в розвитку органа на середніх стадіях ембріогенезу. Прикладом є формування рогової луски у плазунів. На ранніх стадіях її розвиток відбувається подібно до розвитку плакоїдної луски риб. Проте вже на середніх стадіях спостерігаються ущільнення шару епідермісу, різке відхилення подальшого розвитку покривів плазунів і формування у них рогового покриву, який допоміг їм опанувати суходіл.
  • – зміни ембріонального розвитку на пізніх стадіях. При анаболії ранні і середні стадії морфогенезу не зазнають істотних змін, лише на прикінцевій спостерігаються істотні відхилення, які нагадують стан дорослого предка. Наприклад, еволюція кінцівок непарнокопитних пов’язана з розвитком середнього пальця і редукцією бокових. Грудні плавці морського півня на ранніх стадіях розвиваються подібно до інших риб, а на пізніх – передні 3 промені зростаються. Завдяки аномалії виникає нове еволюційне диференціювання на прикінцевих стадіях онтогенезу.

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 149
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь