пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5 Обґрунтуйте суть еволюції онтогенезу та її складових процесів.

В процесі індивідуального розвитку організми накопичують дрібні спадкові ознаки, які можуть призвести до змін напрямів їх подальшої еволюції. Морфо функціональне онтогенетичні процеси супроводжуються збільшенням інтегрованості с-м органів, їх цілісності, стійкості, координації функцій, ембріонізацією та виробітком механізму, які забезпечують відносну незалежність від впливу факторів навк.серед.. Процеси онтогенетичних перетворень організмів стисло відображають основні напрями та етапи їх історичного розвитку.

Ембріонізація онтогенезу – виникнення в процесі еволюції здатності організмів до походження частини стадій розвитку під захистом тіла матері або спеціальних оболонок. Вихідним в еволюції тварин є  первинно-личинковий тип  розвитку, який притаманний організмам, що відкладають дрібні яйця з невеликим запасом жовтка і мають вільноживучі личинки (кишковопорожнинні, губки, ракоподібні, амфібії). В організмів, які продуку­ють великі яйця з більшою кількістю жовтка, личинковий тип розвитку змінюється на неличинковий (головоногі молюски, акули, птахи, яйцекладні ссавці). При неличинковому розвитку заро­док перебуває тривалий час під захистом яйцевих оболонок, спо­живаючи запаси їжі з яйця. Розвиток ембріона переноситься в тіло матері і супроводжується живонародженням (у ссавців). У рослин магістральним шляхом ембріонізації є їх еволюція від спорових до голонасінних і покритонасінних, що відбувається одночасно з редукцією гаметофіта.  Отже, ембріонізація онтогенезу спрямована на забезпечення стабільності розвитку його стадій, посилення ролі внутрішнього середовища в розвитку зародка і його захищеності від умов зов­нішнього середовища.

  • — своєрідний спосіб еволюції онтогенезу, при якому випадають кінцеві стадії індивідуаль­ного розвитку організмів. У тварин розвиток може призупинятися на стадії личинки, яка виконує функцію статевозрілої особини і здатна до розмноження. Явище неотенії поширене серед плоских червів, ракоподібних, павукоподібних, комах, окремих представників земноводних. У постійно-зябрових амфібій (наприклад, у протеїв  і сирен) цілком втрачена здатність до метаморфозу, і функ­цію статевозрілої форми завжди виконує личинка. Таку форму неотенії називають педоморфозом.
  • — спосіб еволюційних змін організмів, який характеризується упо­вільненням темпів онтогенезу окремих органів або їх систем, в результаті чого у дорослих організмів зберігаються відповідні ознаки їх ембріонального стану. Наприклад, збереження ембріональної скелетної тканини (хряща) в скелеті земноводних, хрящових риб і круглоротих, пере­вага мозкової коробки над щелепним відділом в голові людини.

Автономізація онтогенезу — виробіток у процесі еволюції механізмів, які забезпечують організмам відносну стійкість розвитку і незалежність від впливу факторів навколишнього середовища. Наприклад, формування легеневих альвеол в онтогенезі нижчих чотириногих стимулюється розтягненням легеневих мішків повітрям, яке вдихається. При переході до наземного способу життя зовнішні стимуляції знижуються і переміщують­ся на пізні стадії онтогенезу. Встановлено, що у жаб, рептилій, птахів і ссавців легені формуються під дією гормону щитовидної залози в ембріональний період і після народження вони готові для дихання. Наведений приклад свідчить, що зов­нішній фактор (розтягнення альвеол повітрям) в одних організ­мів поступово замінюється внутрішніми факторами розвитку (ендокринної регуляцією).

 


14.12.2015; 21:28
хиты: 182
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь