пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

88. Поняття міжнародних відносин.

Під міжнародними відносинами розуміють системну сукупність політичних, економічних, науково-технічних, соціальних, дипломатичних, правових, воєнних, гуманітарних зв'язків і відносин між основними суб'єктами світового співтовариства, до яких відносяться держава, народ, суспільні та громадські рухи, організації.

Міжнародні відносини охоплюють усі різновиди громадських і приватних відносин, які передбачають перетин державного кордону людьми, товарами, ідеями.

Види міжнародних відносин:

• за сферами суспільного життя - економічні, політичні, воєнно-стратегічні, культурні, ідеологічні;

• на основі взаємодіючих суб'єктів - міждержавні, міжпартійні, відносини між різними неурядовими асоціаціями, приватні та ін.

Основні тенденції розвитку сучасних міжнародних відносин: деідеологізація міжнародних відносин; роззосередження влади в світовій політиці; перехід від конфронтації до партнерства і співробітництва; демократизація і гуманізація світової політики; розширення міжнародних відносин.

Міжнародні відносини здійснюються на таких рівнях, як глобальний, регіональний, локальний. З точки зору ступеня напруженості міжнародних відносин можна говорити про їхні стани - стабільності, суперництва, ворожнечі, довіри, спів робітництва, війни та ін.

На відміну від внутрішньополітичного життя кожної держави, міжнародні відносини не мають єдиного центру управління. Тут діють стільки регулюючих центрів, скільки є учасників міжнародних відносин. А це означає, що головну роль у міжнародних стосунках мають відігравати переговори, співробітництво, взаємодія.

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 166
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь