пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

84. Сутність та типи політичних конфліктів, шляхи їх розв’язання.

 Конфлікт - це серйозне непорозуміння або гостра суперечка, яка викликає боротьбу інтересів, поглядів, прагнень людей.

В основі політичного конфлікту є змагання учасників політичного процесу за вплив у системі політичних відносин, за доступ до прийняття політичних рішень, розпорядження ресурсами. Для виникнення політичного конфлікту необхідно, щоб дія конфліктуючих сторін була спрямована на досягнення несумісних чи взаємовиключних цілей.

У своєму розвитку політичні конфлікти проходять три основні стадії:

1) передконфліктна ситуація; характеризується загостренням протиріч, виникненням у суспільстві політичної напруги;

2) конфлікт у неприхованому вигляді; через появу нових чинників або дій передконфліктна ситуація трансформується у конфлікт, політична напруга вкрай загострюється;

3) послаблення й подальше подолання конфлікту; конфлікт усувається свідомою діяльністю однієї або усіх конфліктуючих сторін шляхом взаємних поступок. Є різноманітні точки зору на проблемуджерел, природи, причин виникнення політичних конфліктів, зокрема:

• К. Маркс, Р. Дарендорф, М. Дюверже та ін. вважають, що джерелом політичного конфлікту є існуюча система економічних, політичних, соціальних і духовних відносин, в якій суб'єкти політики займають різне об'єктивне місце. Політичні конфлікти відображають об'єктивні протиріччя, існуючі у суспільстві;

• Дж. Бертон, Д. Істон, О. Надлер, Р. Інглхарт та ін. стверджують, що конфлікти виникають в результаті ущімлення чи недостатнього задоволення потреб, що визначають сутність людської особистості. Серед цих потреб - влада, матеріальні блага, соціальні цінності (Д. Істон)\ безпека, громадське визнання, моральне самовдосконалення (Р.Інглхарт); економічне зростання, успіх (О.Надлер);

• 3.Фрейд вважав джерелом конфлікту фрустраційний соціально-психологічний стан індивідів, який проявляється в усіх сферах суспільного життя. Пізніше

3. Фрейд доповнив фрустраційну теорію положенням про те, що головною причиною будь-яких конфліктів є інстинктивне бажання одного індивіда панувати над іншим.

Типологія конфліктів. З точки зору масштабів і рівнів прояву політичних конфліктів розрізняють зовнішньополітичні (міждержавні) та внутрішньо-політичні конфлікти. У відповідності з побудовою та організацією політичного режиму виділяють горизонтальні та вертикальні конфлікти. За рівнем публічності розвитку політичних конфліктів розрізняють відкриті і закриті. За тривалістю політичні конфлікти поділяються на короткотривалі та довготривалі.

Типи конфліктів:

Внутрішньополітичні – виникають між елітою та масами, якщо правляча верхівка не виражає інтересів більшості, між різноманітними об’єднаннями політичних еліт, між етносами, конфесіями тощо.

Горизонтальні – розкривають зв’язки однопорядкових суб’єктів, наприклад, всередині правлячої еліти.

Відкриті -   вираженні у зовнішньо фіксованих взаємодіях конфліктуючих сторін, наприклад, маніфестації, страйки, пікети, путч, повстання, громадська непокора, заколот, змова тощо.

Короткотривалі – відбуваються швидко, наприклад, відставки певної посадової особи.

Зовнішньополітичні – виникають між двома чи кількома суверенними державами за сфери впливу та планування на міжнародній арені.

Вертикальні – характеризуються взаємини суб’єктів, що належить до різних рівнів влади.

Закриті – проходять у прихованих формах прийняття рішень, способах і методах політичної боротьби.

Довготривалі – мають затяжний характер.

У світовій політичній практиці є два основні шляхи розв'язання політичних конфліктів - мирний і воєнний. Під час мирного врегулювання конфліктів використовуються переговори, суд та інші без збройні способи. Діалог конфліктуючих сторін є найцивілізованішим способом, але переговори можуть бути як способом врегулювання, так і способом загострення політичного конфлікту. Важливою умовою результативності переговорів є готовність усіх суб'єктів конфлікту зрозуміти один одного й досягти компромісу. Якщо вони не мають намірів йти на поступки, то проведення переговорів безрезультатне, може призвести до ескалації (поглиблення) конфлікту. Прикладом цього є арабо-ізраїльський конфлікт.

Воєнний спосіб розв'язання конфлікту полягає у збройному зіткненні конфронтуючих учасників політичного процесу. Війна є крайньою формою прояву політичного конфлікту. Її початок свідчить, що конфліктуючі групи не бачать іншого способу усунення своїх непорозумінь, крім збройного насильства. У авторитарних та демократичних суспільствах проблема розв'язання конфліктів вирішується по-різному. У суспільствах авторитарного типу владні структури намагаються придушити конфлікт у зародку.

У демократичних суспільствах інтереси різних соціальних груп представляють політичні партії і конфлікт розв'язується шляхом переговорного процесу, реформування суспільства, зміни пануючої еліти на виборах, під час парламентської боротьби та іншими цивілізованими методами.


13.12.2015; 16:02
хиты: 175
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь