пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

80. Поєднання політики і моралі як теоретична проблема.

Проблема взаємодії політики і моралі виникає у період занепаду феодалізму та народження буржуазного ладу. У середньовічній свідомості політика і мораль були єдиними. Вперше політику від моралі відокремив Н. Макіавеллі. У XIX ст. сформувалася громадянська вимога поставити політику у залежність від моралі.

Є два основні підходи до вирішення питання про взаємозв'язок політики та моралі.

1. Представники "аристотелівського" напрямку (Аристотель, І. Кант, Е. Фромм, Дж. Хакслі та ін.) вважають, що політика повинна бути моральною, вона повинна виконувати морально-виховну функцію. Керувати людьми можуть тільки ті, хто має чіткі уявлення про добро, честь, совість. Сьогодні цей підхід є панівним у політичній теорії та практиці.

2. Представники "макіавелістського" напрямку (//. Макіавеллі, Г. Гегель, Ф. Ніцше, Л. Гумплович та ін.)виключають мораль із політики. Правителі, на їх думку, мають керуватися не нормами моралі, а міркуваннями практичної доцільності. Опорою державної влади є сила, а не право, справедливість. Піддані повинні жити в страху перед загрозою покарання. Війна є закономірна і необхідна, бо тривалий мир призводить до моральної деградації.

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 169
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь