пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

66. Поняття політичної культури, її структура, типи та функції.

Визначення поняття політичної культури є дискусійним. Одні дослідники вважають, що політична культура - це якісний бік системи політичних уявлень і політичної поведінки: рівень політичних знань, міра включеності у політичний процес, компетентність і професіоналізм, стан демократії тощо. Інші схильні вважати, що політична культура - це не якість і не стан політики, а конкретні політичні феномени, які самі формують механізми політичного життя.

Елементи політичної культури: політичний досвід; політична свідомість; політична поведінка; ідеологічний компонент (політичне знання, політичні цінності, політичне переконання); емоційно-психологічний компонент (організації і установки громадян на: політичні інстетути, нормативну систему, політичні події, окремі політичні ролі).

Типи та функції. Американські політологи Г. Алмонд та С. Верба виділили три типи політичної культури:

Патріархальній політичній культурі властиві такі риси: відсутність у людей інтересу до політики, політичної влади та політичних інститутів; невіддільність політичних орієнтацій від релігійних норм; орієнтація членів суспільства на вождів племені, шаманів.

Підданська політична культура відзначається певним інтересом соціальних суб’єктів до функціонування політичної системи. Проте самі суб'єкти не проявляють особливої політичної активності, покладаючи свої надії на органи влади та політичних лідерів.

Активістська політична культура характеризується значним інтересом громадян до політичної системи та наслідків її функціонування, активною орієнтацією на особисту участь у політичному процесі.

Чимало дослідників виділяють замкнуті та відкриті типи політичної культури. Замкнуті орієнтуються на власні уявлення про політичне життя, свої національні традиції та звичаї. Відкриті політичні культури також зберігають свої традиції, цінності, норми, але проявляють інтерес до інших політичних ідей, моделей політичного устрою. У рамках кожної національної політичної культури розрізняють елітарну та масову політичну культуру. Елітарна - це культура політичної влади, об'єднань громадян, інших активних учасників політичного процесу. Масова політична культура - це культура підданих, рядових громадян держави.

Функції: 1. Пізнавальна функція - вивчає політичні уявлення, знання, міфи, чутки та політичну ідеологію.2. Інтегративна функція аналізує досягнення на базі загальноприйнятих політико-культурних цінностей злагоди в межах існуючої політичної системи.3. Комунікативна функція - дозволяє встановити зв'язок між учасниками політичного процесу, а також передавати елементи політичної культури від покоління до покоління, накопичувати політичний досвід.4. Забезпечення інтересів відповідних соціальних спільнот людей.5. Регуляторна - забезпечення ефективності функціонування політичної системи на основі притаманних їй ідеалів, норм, традицій.

6. Виховна - формування "політичної людини" на грунті цінностей і норм, які відповідають інтересам певних соціальних класів і груп.

7. Прогностична - передбачення можливих варіантів розвитку класів, соціальних верств, націй у певних соціально-політичних ситуаціях. 


13.12.2015; 16:02
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь