пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

63. Політична еліта сучасної України та її функції.

Існуюча політична еліта України сформувалася трьома шляхами:

  1. як наслідок добору та розстановки кадрів правлячої до 1991 року КПРС;
  2. як наслідок активного чи пасивного опору тоталітарно-колоніальному правлінню;
  3. як результат входження до політики нових груп та громадських діячів, безпосередньо не пов'язаних ні з комуністичним режимом, ні з опором йому.

До неї входять такі основні групи: колишні партійні, державні, господарські керівники; вихідці з мистецько-наукових та інших кіл інтелігенції; відкриті ідейні противники комуністичного устрою; вітчизняні підприємці, банкіри, комерсанти; кар’єристи-демагоги.

Сучасну українську політичну еліту можна охарактеризувати як “переделіту". Рівень політичної кваліфікації, загальної і правової культури, характер професійного і життєвого досвіду і т. д. не дозволяють віднести ранній український істеблішмент до класу повноцінної еліти.

Функції політичної еліти: СТРАТЕГІЧНА. Її зміст полягає в розробці стратегії та тактики розвитку суспільства, визначенні політичної програми дій; проявляється в генеруванні нових ідей, що віддзеркалюють суспільні потреби в радикальних змінах. КОМУНІКАТИВНА. Передбачає відбиття в політичних програмах інтересів і потреб різних соціальних груп і верств населення та реалізації їх у практичних діях, захисті соціальних цілей, ідеалів і цінностей. ІНТЕГРАТИВНА. Її зміст полягає у зміцненні стабільності суспільства, в запобіганні конфліктів, гострих протиріч, демократизації політичних структур, досягненні консенсусу. ОРГАНІЗАТОРСЬКА. Передбачає здійснення на практиці виробленого курсу, втілення політичних рішень в життя шляхом організації, мобілізації мас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 174
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь