пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

60. Типологія політичних еліт.

Є кілька критеріїв типології політичних еліт.

За способом формування еліт виділяються "відкриті” та "закриті" еліти. «Відкриті» еліти допускають спонтанний прихід нових членів; пріоритетною цінністю є найвищий професіоналізм у певній сфері діяльності. "Відкрита” еліта є публічною, її члени дбають про свою репутацію. Натомість “закриті" еліти регулюють мобільність своїх членів за допомогою спеціальних органів; поповнення нових членів відбувається повільно, критеріями добору найчастіше  відданість системі чи вождю.

За місцем у системі владних відносин: ВИЩА. Включає в себе провідних політичних керівників і тих, хто займає високі посади в законодавчій, виконавчій і судовій гілках влади.СЕРЕДНЯ. Формується з великої кількості виборних посадових осіб: парламентаріїв, сенаторів, депутатів, губернаторів, мерів, діячів різних політичних партій і суспільно-політичних рухів. АДМІНІСТРАТИВНА. Включає вищу верству державних службовців (чиновництва), які займають вищі позиції в міністерствах, департаментах та інших органів державного управління.

Залежно від форми здійснення влади - на прихильників відкритого насильство і тих, хто віддає перевагу гнучким методам. О. Конт вважав, що зі зміною типу суспільства, змінюється і тип еліти: еліта священиків, чаклунів, учених.

За способом приходу до влади еліти поділяються на легітимні та нелегітимні. Легітимними є еліти, які отримали владу при добровільній підтримці мас, а нелегітимними - ті, що панують над більшістю з допомогою примусу, насильства.

За ідеологічними цінностями еліти бувають авторитарні, тоталітарні, демократичні, ліберальні За видами політичної діяльності еліти поділяються на державну (адміністративну, депутатську), муніципальну, партійну та еліту громадських організацій. За основними сферами життєдіяльності суспільства виділяються політична, економічна, соціальна, військова, адміністративна, культурна, релігійна еліти.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь