пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36.Принципи та основні ознаки демократії.

Серед основних принципів виділимо:

1)      Принцип більшості. Рішення з певного питання вважається прий нятим, якщо його підтримує більшість від тих, хто бере участь у прий¬нятті рішення. Проте дії більшості не можуть ліквідовувати права мен¬шості.

2)      Право меншості на опозицію. Більшість і меншість громадян рівні у своїх правах і свободах. Безвладна меншість повинна мати можливість для створення опозиції у суспільстві.

3)      Принцип компромісу та консенсусу. Демократія інколи розгля¬дається як сукупність прав і норм, спрямованих на подолання конфлікт) між суб'єктами політичного процесу.

4)      Принцип активної участі громадян у політичному житті сус пільства. Демократія є стабільною лише тоді, коли у її розвитку бері активну участь значна частина громадян. Яі мінімум, громадяни повинні цікавитися тими проблемами, з якими сти кається суспільство, щоб зробити компетентний вибір на виборах органи державної влади та місцевого самоврядування..

Основними ознаками демократії є:

•        права і свободи, якими реально володіє кожна людина суспільстві: свобода слова, друку, зборів, право на рівну захищеністі законом тощо;

•        свобода засобів масової інформації. ЗМІ покликані оперативно об'єктивно інформувати людей про внутрішньо- та зовнішньополітичні події для того, щоб особа могла усвідомлено розібратися у питаннях політичного життя;

•        рівність усіх громадян перед законом. Усі мають право на рівну за- ищеність законом.

•        система стримувань і противаг. Вона включає у себе два основні імм мснти - федералізм і розподіл влади.

•        наявність політичного й ідеологічного плюралізму.

•        можливість громадян відкрито висловлювати та виражати свій протест проти політики уряду, дій інших політичних і суспільних структур.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 152
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь