пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35.Поняття "демократія", його сутність.

Термін "демократія" походить від грецького dеmos - народ і kratos - влада, що означає "народовладдя".

Демократія - це така форма організації та функціонування політичної  системи, при якій існують рівні можливості для здійснення прав і свобод кожного члена суспільства. Зміст демократії складають права і свободи людини, рівність, соціальна справедливість, солідарність.

Y політичних науках у центрі уваги є політична демократія, пов'язана з дійсненням перш за все політичних прав і свобод. У залежності від того як народ бере участь в управлінні суспільними та державними справами, демократія поділяється на пряму (безпосередню), плебісцитарну, представнцькy  (репрезентативну).

Пряма демократія - це безпосередній вираз особою своїх політичних потреб і свобод шляхом участі у підготовці, обговоренні, прийнятті важливих рішень. Плебісцитарна демократія відрізняється від прямої тим, що  демократія передбачає участь громадян в усіх стадіях політичного процесу, а при плебісцитарній можливості політичного впливу громадян обмежені і зводяться до голосування "за" чи "проти" певного законопроцесy.Представницька демократія - це опосередкована участь громадян у прийнятті рішень шляхом вибору ними в органи влади своїх представників (депутатів), які покликані виражати їхні інтереси.

. За словами американського п зидента А. Лінкольна, демократія - це "влада народу, із народу і для на ду". Головною особливістю кожної демократичної системи є принципи  ніхто не має права змушувати людину підкорятися владі, яку вона не об рала і яка не відстоює її інтереси та загальне добро народу. Демократію характеризують:-         визначення народу єдиним джерелом влади, сувереном у державі;

-рівноправність громадян (як мінімум - рівність їх виборчих прав);•підпорядкованість меншості волі більшості при прийнятті рішень їх виконанні;•виборність законодавчих органів влади;•пріоритет прав людини над правами держави;•обмеження влади більшості над меншістю;•повага більшості до права меншості мати власну точку зору і відс ювати її цивілізованими методами;•верховенство закону в усіх сферах суспільного життя;•розподіл влад з метою недопущення її надмірної концентрації у є ному центрі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 170
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь