пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29.Поняття і структура політичної системи. Типологія політичних систем.

Політична система дає загальне  цілісне уявлення про організацію та функціонування політичного життя  суспільства, його структуру тощо.

Політична система - це цілісна, інтегрована сукупність політичних  суб*єктів, структур і відносин, що відображає інтереси усіх політичних і соціальних сил суспільства.

Визначальним елементом політичної системи є держава. Крім неї, політичну систему суспільства входять політичні партії, профспілки, асоціації, ініціативні групи, групи впливу й тиску, соціально-політичні рух та інші об'єднання, змістом діяльності яких є політичні процеси. Структуру політичної системи складають такі основні компоненти

•        політичні відносини -

•        політична організація суспільства

•        засоби масової інформації -

•        політичні принципи та норми,;

•        політична свідомість ;

•        політична культура

 Типологія політичних систем.

Розв'язання проблеми типології політичної системи почалося за часів Плато на, який вирізняв монархію, аристократію, демократію. Розширив класифікацію  форм правління Арістотель, запропонувавши шестичленну систе му монархія, тиранія, аристократія, олігархія, політея, демократія.

Марксисти, опираючись на класові пріоритети, типологізували політичн у систему так: рабовласницька, феодальна, буржуазна, соціалістична.

За  характером розподілу влади політичні системи класифікуються на авторитарні та плюралістичні. Суть авторитаризму - зосередження влади у єдиному центрі, а плюралістична політична система характеризується дифузією  влади, широкими правами та свободами, відкритою конкуренцією у боротьбі  за владу. Німецький політолог та соціолог М. Вебер запропонував поділити політичні системи на традиційні, раціональні, бюрократичні.

Наприкінці 50-х рр. XX ст. американський політолог Г. Алмонд виділив такі чотири типи політичних систем: англо-американський, континенталь-європейський, доіндустріальний чи частково індустріальний, тоталітарними. Характерними рисами англо-американської політичної системи є чіткий  розподіл влад, наявність механізму стримувань і противаг, висока організованість, стабільність. Доіндустріальний  і тоталітарний типи політичної системи характеризуються, як правило, відсталістю, нестабільністю, низьким рівнем політичної культури.

V сучасній західній науці вирізняють такі основні типи політичної  системи:

-військові та громадянські;-консервативні та ті, що трансформуються;-завершені та незавершені (основний критерій такого поділу - на­явність. усіх складників системи);-мікроскопічні, макроскопічні, глобальні;-традиційні та модернізовані;-демократичні, авторитарні, тоталітарні.

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 175
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь