пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25.Українська політична думка XIX ст.

На першу половин XIX ст. припадає початок національного відродження, зростає політична активність громадськості. Вершиною розвитку політичної думки першої половини XIX ст. стала політична доктрина Кирило-Мефодієвського товариства. Члени цієї організації - М. Костомаров, М. Гулак, В. Білозерський, М. Куліш, О. Маркович, Т. Шевченко та ін. - згуртувалися довкола ідеї слов'янського об'єднання у формі слов'янської республіканської федерації.

Основні ідеї Кирило-Мефодієвського товариства викладено у "Книзі буття українського народу", автором якої є М. Костомаров. "Об'єднайня" слов'янських народів розглядалося не як їх злиття з втратою національних особливостей та самобутності.В основу суспільно-державного устрою були покладені християнські принципи.

Визначне місце в історії політичної думки України другої половин. XIX ст. посідає творчість М. Драгоманова, який продовжив традиції К. М. братства. Аналізуючи державу,він вважав , що її суть найперше полягає у правах, якими наділені в ній громадяни, у правовому статусі особи.. Соціалізм за М. Драгомановим розглядається як спосіб утвердження соціальної справедливості та підвищення добробуту народу.

Одним із представників революційно-демократичної течії у політичній думці був І. Франко. Мислитель виступав за рівність усіх націй, і вважав, що найкращим вирішенням національної проблеми  бyло б утворення державних об'єднань змішаного (федеративно-конфедеративного) типу, що опиралися б на солідарність інтересів.

Визначне місце в історії української політичної науки XIX - початку X X ст. посідає М. Грушевський. Його політичні погляди викладені у таких творах, як "Початки громадянства", Хто такі українці і чого вони хочуть" та ін. М. Грушевський еволюціонував від історичної народницької концепції до державницької, від федералістичної - до самостійницької.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 195
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь