пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23.Українська політична думка в період від Люблінської унії до козацько-гетьманської держави.

У цей період розвитку українська політична думка була, насамперед, представлена полемічною літературою (М Смотрицький, X. Філалет, І. Вишенський, 3. Копистенський та ін.).. Крім полемічної, розвивалася культурно-освітня, наукова література (С. та Л. Зизанії, Ю. Рогатинець, К. -Т. Старовецький), яка була критичною та раціоналістичною за змістом.

У полемічній літературі виділялися два напрямки: перший був орієнтований на унію православної та католицької церков (П. Скарга), другий -виступав  з антиуніатськими ідеями й за реформу православної церкви(Х.Філалет).

Головною тезою книги "Про єдність церкви Божої", автором якої є Петро Скарга, була критика православної церкви через пихатість константинопольських патріархів.На його думку, все це впливає на рівень християнської науки, розхитує моральні основи східного духовенства. Виступаючи за унію церков, П. Скарга вважав, що для цього необхідно: 1) визнання влади папи православною  церквою; 2) єдність віри; 3) послух перед папою.

Х.Філалет, на противагу П. Скарзі, відстоював ідею демократизації  цекрви,захищав право світських людей на участь у духовних справах. Він виступав за виборність духовних владик та релігійну терпимість, вважав незаконним втручання папи римського у світські справи.

Видатний український полеміст І. Вишенський виступав із критикою тогочасного суспільного ладу та шляхти. Він висував концепцію колективної  соборності правління християнською церквою, заснованою на ідеї рівності всіх людей перед Богом. І Вишневський заперечував як абсолютизм духовної влади (папи римського), так і абсолютизм світської влади (королів, царів).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 174
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь