пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22.Політична думка України в ХІV- І половині XVI ст.

         Політична думка цього періодy  представлена, насамперед, працями Юрія Котермак-Дрогобича та Ста ніслава Оріховського (Роксоляна).

У праці Ю. Дрогобича "Прогностична оцінка поточного 1483 року ма гістра Юрія Дрогобича з Русі, доктора філософії та медицини Болонсь кого університету" висловлено думки про зміцнення сильної королівсько влади, зверхність світської влади над церквою.

Одним із перших визначних гуманістів польського та українського Відродження був С. Оріховський, який увійшов в історію української політичної думки розробкою ідеї природного права та так званої "піраміді влади". Він виклав своє розуміння суті держави, форми управління нею бачення проблем політичної влади. С. Оріховський зробив важливий кров до визволення політичної науки від теології.

Погляди С. Оріховського пройшли складну трансформацію. Якщо у молоді роки він виступав проти ідеї божественного походження влади, відстоював принцип невтручання церкви у державні справи, то незадовго до смерті у праці "Польські діалоги політичні" він висловився за зверхність папської влади над королівською. Це й відобразилося у його піраміді вла­ди, яка нагадувала трикутник, у вершині якого була духовна влада, у лівому куті - священнослужителі, а справа - король.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 151
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь