пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19.Розвиток світової політичної думки після Другої світової війни.

До 60-х років провідним напрямком y розвитку політичної думки був біхевіоризм(поведінка)-для якого головним завданням  був опис фактів, удосконалення методики спостереження,а не розробка понять  чи пояснення суспільних явищ. На зміну біхевіоризму прийшов систематизм ,головним представником якого був Д.Істон.

До сучасних політичних концепцій належить концепція тоталітаризму(Х.Арендт,Р.Арон,З.Бженський,К.Фрідріх) та суспільно-політичної модернізації(Г.Алмонд,З.Бзежинський,Л.Пай)

Автори теорії модернізації вважають,що тенденцію розвитку політичної с-ми є перехід від традиційного до сучасного суспільства.Серед сучасних концепцій виділяється за формою З.Бзежинським концепція трансформації посткомуністичних суспільств у сучасні демократичні суспільства.Ця трансформація проходить три етапи:1)політична трансф.вищих орг.. влади  і початкова стабілізація економіки.Етап почин.після краху комуністичної с-ми і триває1-5років.  2)політична стабілін.поєднується з глибокими економ.реформами. Тривалість етапу-3-10р.  3)закріплення демократичних процесів і стабілізація економічного зростання. Тривалість-5-15р. 

 В цілому у другій половині ХХст.набули розвитку напрями, ідеї, концепції,сформульовані у довоєнний час. Виділимо деякі з них:-теорія демократії(Р.Даль,Дж.Сарторі);-теорія еліт (Г.Лассуел, Р.Міллс,С.Келлер);-структурно-функціональний аналіз (Т.Парсонс, Р.Мертон) ;-концепція дослідження політичних с-м сучасності (д.Істон, К.Фрідріх,Р.Арон,К.Дойч);-дослідження політичних партій (Дж.Сарторі. АЛійпхарт);-вивчення політичної культури(Г.Алмондт ,С.Верба,Р.Такер)-ідеї конфлікту, консенсусу, психології ведення переговорів (С.Ліпсет_;- теорії влади ,впливу і контролю(Г.Моргентау) – концепція політичної модернізації(Л.Пай,Д.Белл)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 154
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь