пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Політичні вчення в США в період боротьби за незалежність.

Чимало американських просвітників водночас стали ідейними надхненниками першої американської революції 1775-1783 рp. і батьками-засновниками США, авторами конституцій окремих штатів Декларації незалежності 1776 p., Статтей конфедерації 1777 p., Конституції США 1787 р. та ін. документів. Політична думка США цього періоду представлена такими мислителями Т. Пейн, О. Гамільтон, Дж. Адамс, Т. Джеферсон та ін.

        Т. Пейн держава є результатом розвитку        суспільства; завданням уряду є забезпечити безпеку, права і свободи громадянам; лише просвічений народ дає підстави для демократичного управління ним, а тому одне із головних завдань уряду - зробити все для підвищення освітнього рівня нації.

О. Гамільтон сформулював концепцію сильної централізованої влади, яка дала б можливість реалізувати американській федерації свій власний шлях розвитку; підтримував думку, що народ поділяється на правлячу меншість і підпорядковану більшість, а держава має будуватися на "згоді народу’’; підтримував думку, що у держа

ві одне з провідних місць повинна зайняти судова влада, бо навіть добрі закони без судової влади будуть нежиттєздатними.

Дж. Адамс вважав, що влада - це форма примусу, панування однієї групи людей над іншими; критично ставився до демократії, зауважуючи, що "демократія ніколи не є такою бажаною, як аристократія чи монархія. Коли вона запанує, то є більш кривавою, ніж монархія; відстоював думку, що виконавча влада є вищою за законодавчу.

Т. Джефферсон запропонував ввести систему балансів та стримуючих чинників, які б регулювали відносини між різними гілками влади, і тим самим гарантували б політичну стабільність; намагався поширити права людини на рабів, але це завдання йому не вдалося виконати; виступав за демократичну виборчу систему, при якій право голосу надавалося б усьому населенню чоловічої статі, незалежно від їх майнового становища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь