пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8.Давньогрецька політична думка.

Солон. На його думку, держава потребує таких законів, які поєднали б право і силу. У результаті проведених ним реформ, політичні права громадян почали залежати не від походження, а від розміру їх власності. Солон вважав, що беззаконня та міжусобиці - найбільше зло, а порядок і закон - найбільше добро для держави.

Піфагор. Виступав за правління аристократів - розумової та моральної еліти суспільства. Першим почав теоретичну розробку поняття “рівність”. Найбільшим злом вважав анархію. Наголошував, що правителі повинні бути не тільки людьми знаючими, але й гуманними.

Демокріт. Розглядав політику як найважливіше мистецтво, завданням якого - забезпечити інтереси громадян держави. Був прихильником демократії. Вважав, що держава - це спільна справа усіх її громадян. Розглядав закон як примусовий засіб, спрямований проти тих, хто, з огляду на свою розумову та моральну неповноцінність, добровільно не спонукається до доброчесної поведінки.

Сократ. Першим сформував концепцію договірних відносин між державою та її громадянами. Можливість політичної свободи пов’язав з пануванням мудрих і справедливих законів. Виділив такі форми правління: царство, тиранія, аристократія, плутократія, демократія.

Платон. Розробив концепцію “ідеальної держави “. Її суть полягає в тому, що кожен мав “робити своє “ і “лише своє “, не роблячи нічого такого, що є обов’язком інших громадян. “Ідеальну” державу характеризує поділ праці та відмінності між моральними якостями громадян; у відповідності з цим держава складається з трьох верств громадян: правителів, воїнів, виробників. Справедливість полягає у тому, щоб кожен працював згідно власних задатків і дотримувався відповідного місця в суспільстві.

Аристотель. Вважав, що держава виникла природним шляхом для задоволення життєвих потреб громадян, і метою її існування є досягнення блага людей. Він першим назвав людину “ істотою політичною”, тобто такою, що може жити лише у державі. Першим розділив владу на законодавчу і судову. Розрізняв правильні і неправильні форми держави: правильні - монархія, аристократія, політея; неправильні - тиранія, олігархія, демократія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


13.12.2015; 16:02
хиты: 172
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь