пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40.Явище гетерозису . Генетичні механізми гетерозису , використання простих і подвійних гібридів у рослинництві і тваринництві

Гетерозис-підвищення продуктивності гібридів порівняно з батьківськими формами. Термін у 1911р. запропонував Шелл для позначення прояву високої гібридної сили  нащадків,одержаних від схрещування різнорідних батьківських форм. Гетерозис виявляється в першому поколінні ,а в наступних різко падає. Найбільш виражене явище гетерозису при віддаленій гібридизації та схрещуванні форм з різною плоїдністю. Явище гетерозису  використовується у виробництві кукурудзи, соняшнику,цукрових буряків та інших культур. У сільськогосподарських тварин і оброблюваних рослин гетерозис нерідко приводить до значного підвищення  продуктивності і врожайності. Вивчення гетерозису  вимагає застосування фізіологічних і біохімічних методик ,що дозволяють  знайти  тонкі  відмінності  між гібридами і вихідними формами.

Існує кілька теорій гетерозису. 1-теорія домінування- гетерозис обумовлений дією сприятливих  домінантних факторів,які накопичені у групах зщеплення гібрида,і забезпечують гетерозиготам деяку перевагу над гомозиготами. 2-теорія гетерозиготності згідно неї надвисока гібридна сила  у гібридних нащадків  обумовлюється перевагами гетерозиготного стану генів над гомозиготами.

Для використання гетерозису з практичною метою застосовуються  міжсортові  схрещування гомозиготних сортів самозапильних рослин,міжсортові  схрещування самозапилених ліній перехреснозапильних  ліній  рослин і сортолінійні схрещування. Використання гетерозису в рослинництві - важливий прийом підвищення продуктивності рослин. Урожай гетерозисних гібридів на 10-30% вище, ніж у звичайних У тваринництві явища гетерозису спостерігаються при гібридизації, міжпородному і внутріпородному схрещуванні і забезпечують помітне підвищення продуктивності с.-г. тварин.


09.06.2015; 21:22
хиты: 174
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь