пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25.Популяцiя в системi виду i бiогеоценозу.

Популяція — сукупність організмів, що займають обмежений ареал, мають спільне походження за фенотипом та географічно ізольовані від інших популяцій даного виду. Ріст популяції — співвідношення між народжуваністю і смертністю. З точки зору популяційної генетики популяція — це група особин, в межах якої ймовірність схрещування у багато разів перевершує ймовірність схрещування з представниками інших подібних груп. Зазвичай говорять про популяції як про групи в складі виду або підвиду.

В залежності від розмірів займаної території, розрізняють 3 типи популяцій:

Елементарна (локальна) популяція — сукупність особин виду, що займають невелику ділянку однорідної території. В залежності від характеру умов у біогеоценозі будь-який вид розпадається на кілька елементарних популяцій.

Екологічна популяція — сукупність елементарних популяцій, приурочених до конкретних біогеоценозів. Наприклад, білка заселяє різні типи лісу, тому виділяють декілька її екологічних популяцій — соснові, ялицево-смерекові тощо.

Географічна популяція — сукупність екологічних популяцій, що охоплює групи особин одного виду, які заселяють територію з географічно однорідними умовами. Чітко розмежовані одна від одної і відносно ізольовані.

В біоценозах популяція може мати становище ценопопуляції (сукупність особин одного виду в межах угрупування), поліценотичної популяції (популяція тварин,які переходять з одного біоценозу  в інший), інвазійної популяції ( популяція яка нападає на популяції інших організмів: сарана,грибні захворювання). Кожна популяція виконує певну функцію і біоценозі, водночас взаємодіючи з  популяціями того ж виду, які перебувають за межами даного біоценозу. Тому виділяють ряд популяцій:

oНезалежна популяція – достатній потенціал кордонів.

oНапівзалежна п. – існує при розмноженні власних особин в умовах низької чисельності.

oЗалежна – народжуваність менша за втрати.

oПсевдопопуляція – група особин, яка не має змоги розмножуватися у даному місці.

oПеріодична – популяція з’являється в незаселених біотопах або поза межами даного виду впродовж кількох місяців чи кількох років.

oГемопопуляція – напівпопуляція.

 

 

 

 

 

 

 

 


09.06.2015; 21:22
хиты: 157
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь