пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20.Роль різних типів мутацій у процесі еволюції. Частота мутацій.

За біологічними наслідками розрізня¬ють такі типи мутацій:

1. соматичні мутації. Вони відбуваються в соматичних клітинах (клітинах тіла) і виявляються в осіб, які безпосе¬редньо зазнають генотоксичного впливу. Вони збільшують ризик онкологічних захворювань, активізуючи онкогени (канцерогенез), знижують рівень імунного захисту, змен¬шують тривалість життя;

2. гаметичні мутації. Виникають вони у статевих клі¬тинах, виявляються у потомстві і створюють загрозу для здоров'я майбутніх поколінь, збільшуючи генетичний вантаж популяції.

Особливою категорією генотоксичних ефектів є пору¬шення внутріутробного розвитку внаслідок впливу на ор¬ганізм вагітних жінок, який призводить до виникнення вродженої потворності плоду (тератогенез). Оскільки спадково можуть передаватися лише гаметичні мутації, вони становлять особливий інтерес для еко¬логії людини.

За часом виникнення мутації поділяють на «свіжі», тобто такі, що виникли у статевих клітинах батьків мутан¬та, і успадковані, тобто такі, що виникли в попередніх поколіннях. Таке розмежування дуже ва¬жливе у тих випадках, коли необхідно встановити, чи мо¬гла хвороба дитини бути наслідком генотоксичних впливів на батьків . «Свіжа» мутація може пе¬редаватися спадково, якщо вона неістотно знижує присто¬сованість її носіїв. Як приклад можна навести так звану «габсбурзьку губу», яка простежується на фамільних пор¬третах представників цієї королівської династії протягом кількох століть.


09.06.2015; 21:22
хиты: 149
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь