пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Успадкування в панміктичній популяції, зчеплене зі статтю.

В панміктичній популяції для жіночої гомогаметної статі характерні 3 фенотипи: А//А, А//а, а//а. Для чоловічої статі характерні 2 види генотипів, які проявляються в гемізиготному стані: А; а. Вклад жіночих особин в середні частоти в 2 рази більший за чол. особини, оскільки жн. стать має 2Х-хромосоми, а чоловіча тільки 1Х-хромосому. Різниця між частотам алелей особин обох статей у популяції є максимальною і = 1. 

Зрівноваження між частотами алелей відбувається через 6-7 поколінь випадкових схрещувань. Сини, які отримали єдину домінантну алель з Х-хромосомою від матері мають в кожному поколінні такі частоти алелей, якими вони були у материнських особин в попередньому поколінні. Дочки, які отримують 1Х-хромосому від матері, а іншу від батька характеризуються усередниними частотами алелей по відношенню до таких же у батьків.

Х-зчеплений домінантний тип успадкування. За домінантним Х-зчепленим типом успадковуються переважно хвороби – гіпофосфатемічний рахіт, «заяча губа», фолікулярний гіперкератоз (надмірне зроговіння епідермісу шкіри). Такі ознаки виявляються у гемізиготних чоловіків та гетерозиготних жінок. Проте всі сини ураженого батька і здорової матері не несуть патологічних ознак, здорові також їхні діти. З іншого боку, всі дочки ураженого батька будуть уражені. Від уражених матерів хвороба передається дітям незалежно від статі з частотою 1:1 подібно до аутосомно-домінантного типу успадкування. Якщо уражені індивіди мають нормальну репродуктивну здатність, то в популяції хворі жінки зустрічаються приблизно в два рази частіше, ніж хворі чоловіки.

Х-зчеплений рецесивний тип успадкування. Рецесивними ознаками, які визначаються генами Х-хромосоми, є теж переважно хвороби – гемофілія, дальтонізм (нездатність розрізняти червоний і зелений кольори), атрофія зорового нерва, міопатія Дюшена (ушкодження скелетних м’язів) та інші. Розглянемо успадкування, зчеплене з Х-хромосомою, на прикладі рецесивного гена гемофілії. У чоловіка ген гемофілії, локалізований в Х-хромосомі, не має алеля в Y-хромосомі, тобто знаходиться в гемізиготному стані і звичайно проявляється. Звичайно захворювання вражає чоловіків. Усі їхні здорові дочки є гетерозиготними носіями гену гемофілії, оскільки одержали від батька Х-хромосому з аномальним геном. Серед синів гетерозиготних матерів (XHXh) співвідношення хворих і здорових складає 1:1, оскільки гамети XH та Xhутворюються з рівною вірогідністю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


09.06.2015; 21:22
хиты: 213
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь