пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8.Рівновага розподілу частот генотипних класів у панміктичних популяціях.

   В генотипах популяцій ство¬рюється певний стан рівноваги між сумами домінантних і рецесивних генів. У 1908 р. англійський вчений Г.Х.Гарді і незалежно від нього німецький вчений В.Вайнберг знайшли, що стан рівноваги між відношен¬нями домінантних і рецесивних генів залишається незмінним у поколіннях за відсутності тиску на гено¬тип популяції процесів спонтанного мутування генів, природного добору, міграції генетичного матеріалу, тощо. Р2 + 2pq + q2 = 1.

  Ця формула і є формулою закону Харді-Вайнберга, який формулюється так: в теоретично можливій панміктичній популяції, всі особини якої не зазнають впливу процесів мутагенезу, дії добору та ефектів міграцій і зберігають здатність до вільного розмноження, співвідношення частот домінантних і рецесивних алельних генів залишається незмінним у ряду наступних поколінь. За рівнянням закону Харді-Вайнберга легко визначити структуру генотипу певної сукупності організмів за домінантними та рецесивними алельними генами.Закон Харді-Вайнберга виражає вірогідний розподіл генотипів  у популяції,представники якої вільно схрещуються.Але дія цього закону передбача виконання ряду обов’язкових умов:1)популяція має необмежено велику чисельність;2) всі організми в популяції можуть вільно схрещуватися;3) гомозиготні й гетерозиготні за даною парою алелей особини однаково плодючі,життєздатні і не піддаються  добору;4)прямі та зворотні мутації відбуваються з однаковою частотою або так рідко,що ними можна знехтувати.

 При відсутності факторі , що змінюють алель ні частоти і при вільному схрещуванні в панміктичній популяції з покоління в покоління буде підтримуватися одне і теж співвідношення генетипових класів у відповідності з формулою Харді –Вайнберга. Це явище називають рівноважним розподілом і досягається за одне покоління.


09.06.2015; 21:22
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь