пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

80. Поводження з радіоактивними відходами

Радіоактивні відходи – матеріальні об’єкти і субстанції, активність радіонуклідів чи радіоактивне забруднення яких перевищує рівні, встановлені діючими нормативами, за умови, що використання цих об’єктів і субстанцій не передбачається.

НРБУ-97 встановлюють класифікацію радіоактивних відходів, що використовує критерій величини періоду піврозпаду радіонуклідів, які є у складі цих відходів:

- короткоживучі, у складі яких немає радіонуклідів з періодами піврозпаду, що перевищують 10 років;

- середньоживучі, що містять радіонукліди з періодом піврозпаду від 10 до 100 років включно;

- довгоживучі, які мають радіонукліди з періодами піврозпаду понад 100 років. Залежно від агрегатного складу радіоактивні відходи поділяються на рідкі, тверді і газоподібні. До рідких радіоактивних відходів належать розчини неорганічних речовин, пульпи фільтроматеріалів, органічні речовини (масла, розчинники та ін.). До твердих радіоактивних відходів належать будь-які об’єкти або речовини у твердому стані (у тому числі деталі машин, механізмів, матеріали, вироби, біологічні об’єкти, переведені у твердий стан рідкі радіоактивні відходи тощо).

Рідкі радіоактивниі відходи за питомою активністю діляться на такі категорії: низькоактивні, середньоактивні, високоактивні, інтервали значень питомої активності.

Тверді відходи вважаються радіоактивними, якщо питома активність їх для джерел α-випромінення більша 1 кБк/кг (для трансуранових елементів – 0,1 кБк/кг); 10 кБк/кг для джерел β- і γ-випромінення.

Термін витримки радіоактивних відходів, що містять велику кількість органічних речовин (піддослідні тварини, рослини, окремі їх частини і т.п.) не має перевищувати 5 діб у разі, якщо незабезпечене зберігання (витримка) в холодильних пристроях або спеціальних розчинах.

Транспортують радіоактивні відходи в пункти захоронення на спеціальних машинах. Дані про збір, витримку, знешкодження радіоактивних відходів в лабораторії заносять у спеціальний журнал. Для їх довготривалого зберігання використовують спеціальні сейфи стаціонарного і нестаціонарного типів. Не рідше як один раз на рік комісія, призначена керівником закладу, перевіряє правильність ведення обліку кількості радіоактивних відходів, зданих на захоронення, а також тих, що знаходяться в закладі. В разі виявлення втрат радіоактивних відходів негайно повідомляють органи МВС та СБ, а винні посадові особи притягаються до відповідальності в установленому законом порядку.

 

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 223
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь