пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Використання іонізуючих випромінювань в сільському господарстві.

Дослідження дії іонізуючої радіації на біологічні об'єкти залежно від дози, потужності опромінення і стану об'єкта, що опромінюється послужили основою розробки і впровадження в сільське господарство радіаційно-біологічної технології. Як джерела випромінювання обрані кобальт-60 і цезій-137. Вони мають тривалий період напіврозпаду; порівняно високу проникаючу здатність гамма-випромінювання, яка не дає наведеної радіоактивності в опромінюваних об'єктах; фізико-механічні властивості, що дозволяють тривало експлуатувати елементи в радіаційно-біологічних установках.

 Стимулююча дія іонізуючого випромінювання використовують при розведенні лікарських рослин для прискорення росту і збільшення виходу лікарсько-цінної речовини (алкалоїдів та ін.)

 Радіостімуляцію вивчають у скотарстві, свинарстві, зерноводства та птахівництві. Однак найбільш широкі дослідження були проведені в птахівництві. А. Д. Бєлов, В. В. Пак (1983) встановили стимулюючий ефект радіаційної обробки яєць дозою 5 Р до інкубації і на 10-й день інкубації. Зазначалося скорочення терміну інкубації на добу, збільшувалася виводимість курчат на 7%, прискорювалися постембріональний ріст і розвиток курчат на 9%. Опромінення курчат в одноденному, триденному і дванадцятиденні віці в дозі 20 і 100 Р за допомогою дози 5 Р / хв показало, що через 30 днів після опромінення маса курчат була вищою, ніж у неопромінених, в середньому на 12 і 8% відповідно. Стимулююча дія випромінювання було встановлено і у курей-несучок. Так, після опромінення їх у віці 14 міс. дозою 5 Р яйценосність збільшувалася вже в перший місяць у середньому на 18%. Несучки ж, які добре неслися до опромінення, не змінили яйценосність. Доза 20 Р виявилася менш сприятливою.

 Під впливом рентгенових променів у дозі 25 Р. зазначалося стимулюючий вплив не тільки на ріст і розвиток курчат після опромінення їх в першу добу життя, але і на більш раннє їх дозрівання. Курочки дослідної групи починали яйцекладку в середньому на 7 днів раніше птахів контрольної групи; у них була трохи вищою середня маса тіла. А. М. Кузін та ін (1963) при опроміненні яєць в прединкубаціонний період дозою 1,4 Р відзначали збільшення відсотка виведення курчат за рахунок зниження кількості загиблих ембріонів. Ці курчата були більш життєздатні в порівнянні з контрольними. Молодички дослідної групи починали нестися на 10 днів раніше.

 Одноразове опромінення дозами 4-200 радий статевонезрілих курей у віці 112 днів призводило до збільшення несучості на 119% в порівнянні з контролем. ) Виявлено, що прединкубаціонное опромінення яєць гамма-променями в дозі 100 ± 15 Р або курчат у день виведення дозою 40 ± 5 Р викликає ряд позитивних змін у загальному стані бройлерів в період їх вирощування - вони більш активно проявляють групові та індивідуальні рефлекси, краще, ніж контрольні, поїдають корм.

 Гамма-опромінення добових поросят великої білої породи дозами 10-25 Р викликало у них виражений стимулюючий ефект. У перші 3 міс.  життя маса тіла у тварин збільшувалася на 10-15%, до 6-місячного віку маса тіла і середня довжина тулуба перевищували на 6-8% масу контрольних однолітків. Радіостімуляція не чинила негативного впливу на органолептичні та біохімічні показники м'яса. Є дані, що променева дія дозами 10-30 Р підвищує виживаність та інтенсивність росту норок, покращує якість хутра. При цьому зазначено, що у самців ефект виражений сильніше.


05.06.2015; 01:19
хиты: 194
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь