пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41. Хронічне опромінення. Опромінення внаслідок дії малих доз.

Якщо об'єкт зазнає дії іонізуючих випромінювань протягом усього життя, то таке опромінення називають хронічним. Потужність дози в разі хронічного опромінення може бути постійною або змінюватися з часом. Дозу, яку отримує організм за хронічного опромінення Dchr, називають довічно.

Наслідки хронічного опромінення проявляються в ураженнях, які є віддаленими ефектами. У віддаленому періоді після опромінення можуть виникати стохастичні ефекти: соматичні − злоякісні пухлини та генетичні ефекти – вроджені потворства і порушення, які передаються через нащадків. Ефекти цих типів виникають у результаті мутацій та інших порушень в структурах клітин, які несуть спадковість. За результатами радіобіологічних експериментів на клітинному та молекулярному рівнях визнана можливість навіть одиночних актів іонізації викликати порушення деяких генетичних механізмів.Дуже важливо, що відповідно до сучасних уявлень вихід генетичних і соматично-стохастичних ефектів у діапазоні доз, які реально зустрічаються в звичайних умовах, – малих доз, мало залежить від потужності дози. Це означає, що ефект визначається перш за все сумарною накопиченою дозою, незалежно від того, отримана вона за 1 день, 1 с або за 50 років. Таким чином, оцінюючи ефекти хронічного опромінення, потрібно мати на увазі, що ці ефекти накопичуються в організмі протягом тривалого часу.

Під “малими дозами” опромінення людини розуміються дози, які близькі до доз природного радіаційного фону, тобто дози, які не перевищують кількох десятих частин зіверту, а також дози, які не перевищують кількох сантизівертів (10-2 Зв) на рік при багаторічному опроміненні.

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 207
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь