пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Променеві опіки.

Радіаційні (променеві) опіки — це пошкодження шкіри, що вини­кають внаслідок специфічної дії на тканини променевої енергії.

Розрізняють чотири ступені променевих опіків шкіри:

I - еритематозний дерматит, який розвивається після опромінення дозою в 8-10Гр і характеризується гіперемією шкіри, випаданням во­лосся, пігментацією.

II - бульозний дерматит, який розвивається після опромінення дозою до 20Гр. Виникає виражена еритема і набряк шкіри, утворюються пухирі, наповнені серозним чи кров'янистим вмістом. Перебіг має в'ялий характер, загоювання відбувається протягом 1-1,5 місяця з залишковою пігментацією шкіри.

III - гангренозний дерматит, який виникає при дозі до 30Гр. Місцеві порушення настають через кілька годин. З'являються виражена ери­тема та набряк шкіри, які утримуються 2-3 доби, після чого розвивається некроз. Має дуже повільний перебіг, на місці опіку утворюються рубці, часто хронічні виразки.

IV - некроз шкіри і прилеглих тканин, який виникає при дозі більше 30Гр., характеризується швидким розвитком некротичних процесів шкіри і прилеглих тканин, відноситься до тяжких уражень. Ці опіки характеризу­ються тривалим, в'ялим перебігом, на їх місці утворюються великі рубці, які можуть перероджуватись у ракові пухлини.

Слід зазначити, що радіаційні опіки, особливо ІІІ і ІУ ступеня, як прави­ло, супроводжуються променевою хворобою.

При променевих опіках необхідно швидко видалити радіо­активні речовини, що потрапили на шкіру, за допомогою води або спеціаль­них розчинів. При сильному болю дають аналгетики, наркотики, застосову­ють футлярні новокаїнові блокади. Для профілактики вторинної гнійної інфекції призначають антибіотики, сульфаніламіди.

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 217
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь