пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Променева хвороба.

Пр. хвороба – це загальне порушення життєдіяльності організму, яке характеризується глибокими функціональними і морфологічними змінами всіх його систем і органів внаслідок ушкодження різними видами іонізуючого випромінювання. В залежності від дози, а також кратності і тривалості опромінення, пр.хв. тварини і людини  може протікати гостро або хронічно.

Гостра променева хвороба (ГПХ) – це загальне захворювання при якому пошкоджуються всі с-ми організму, виникає внаслідок короткотермінового впливу ушкоджуючи доз зовнішнього опромінення або при надходженні радіоактивних речовин до організму створюючи поглинуту дозу понад 1Гр. У розвитку ГПХ виділяють 4 періоди. Початковий – це є період первинних реакцій на опромінення. Може спостерігатись вже через кілька годин після опромінення і триває протягом 3-4 діб. Характерними його ознаками є збудження, яке змінюється пригніченням та слабкістю. Погіршується апетит, порушується ритм роботи серця, виникають задихання, понос, блювання, може підвищитись температура тіла.  Прихований(латентний) – покращення стану, триває від кількох діб до 2 тижнів і більше. Чим вища одержана доза або чим тяжча форма променевої хвороби, тим він коротший. При дуже тяжких формах променевої хвороби цього періоду може зовсім не бути. Розпал хвороби – період вираження клінічних ознак ПХ, який залежно від її ступеня виявляється через 1-4 тижні. Знову виникає задихання, погіршується функціонування серцево-судинної системи, органів травлення, спостерігається втрата апетиту, понос, зменшення маси тіла, може виникнути короткочасна лихоманка, що періодично повторюється, підвищується температура тіла. Характерною ознакою цього періоду є геморагічний синдром - крововиливи під шкіру, на слизових оболонках, у травному каналі, у мозку, серці, легенях та інших органах. Цей період триває від 1 до 3-4 тижнів. Період відновлення – триває від декількох місяців до декількох років. Він характеризується поліпшенням загального стану тварин, відновленням апетиту, нормалізацією температури. Виділяють 4 ступені ГПХ людини і тварини: - легка форма, поглинута доза 1-2Гр; - середньої важкості, доза 2-4Гр; - важка ступінь, 4-6Гр; - дуже важка, більше 6Гр.

Хронічна променева хвороба – виникає внаслідок багатократного і повторювального впродовж тривалого часу зовнішнього опроміню вального дози, а також при надходженні до організму радіоактивних ізотопів, які тривалий час затримуються в тканинах і органах. Виділяють три форми хронічної променевої хвороби: легку, середню і тяжку та періодичність протікання, як і при гострій формі. Легка форма хронічної променевої хвороби зумовлена опроміненням у порівняно невеликих дозах і протягом короткого періоду, характеризується звичайно функціональними порушеннями переважно нервово-рефлекторного характеру, спостерігається раннє старіння організму. Для середньої форми хвороби характерними є пригнічення функції органів кровотворення, порушення обміну речовин та функції органів ускладнюються інфекційними хворобами. Тяжка форма ХПХ характеризується виникненням необоротних змін в організмі, прогресуючим погіршенням загального стану, ускладнюється інфекціями, що спричиняє смерть.

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 238
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь