пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14.Антропогенні зміни радіоактивного фону.

З появою людини на планеті Земля велику роль у глобальній екосистемі стали відігравати взаємовідносини суспільства і природи. Особливо швидко посилюється вплив суспільства на природу у зв'язку з розвитком машинного виробництва.

Завдяки цьому масштаби впливу суспільства на природу поширюються так швидко, що людство поступово перетворюється у потужну геологічну силу, яка впливає на природні процеси. На всі кругообіги, що здійснюються у природі, людина прямо чи опосередковано мас вплив. Під впливом антропогенних факторів відбуваються зміни у природі.

Значний внесок у підвищення радіоактивного фону дають антропогенні джерела випромінювання – ядерні установки(реактори АЕС,склади атомної зброї),промислові прилади дозиметричного контролю,які широко використовуються у виробництві при неруйнівних методах контролю якості виробів. Крім цього на величину природного радіоактивного фону впливає і діяльність людини.

Штучні джерела радіації спричинені діяльністю людини: 1 - випробування ядерної зброї,аварії на АЕС та радіоактивних виробництвах,а також радіонукліди,що виділяються з радіоактивних відходів; 2 – розгерметизація захоронень радіоактивних відходів радіаційних бруд поширюється на десятки й сотні кілометрів,внаслідок вибухів ядерних бомб – по всій планеті; 3 – весь паливний цикл,переробка відпрацювання ядерного палива,транспортування, 4 – промислові процеси: видобування вугілля,природного газу;5 – використання і передроблення радіоізотопів,що використовуються в медицині,промисловості та наукових дослідженнях.

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 164
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь