пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.Явище радіоактивності.

Радіоактивність – це спонтанне (не вимушене, не спричинене зовнішніми факторами) перетворення нестійкого ізотопу одного хімічного елемента із основного або збудженого (метастабільного) стану в ізотоп іншого елемента, що супроводжується виділенням енергії шляхом випускання елементарних частинок або ядер. Такі перетворення ядер та ядра, а також відповідні атоми називаються радіоактивними.

Радіоактивність значною мірою обумовлюється фізичними, хімічними особливостями будови і властивостями атома. Тому доцільно звернути особливу увагу на будову і властивості атома.

Радіоактивний ізотоп – це атоми одного елементу, котрі мають різну масу, тобто різну кількість нейтронів при однаковій кількості протонів, наприкла, радіоактивний ізотоп йоду (J131), радіоактивний ізотоп кобальту (Со60). Терміни «ізотоп», «радіоактивний ізотоп» використовуються тоді, коли говориться про атоми одного і того самого елемента.

Радіонуклід це нестійкий нуклід, такий, що розпадається. Термін “радіонуклід” застосовується для визначення атомів радіоактивних речовин, оскільки радіоактивні ізотопи, як правило, бувають у складі сполук і дуже рідко у вільному стані, наприклад радіонукліди 89Sr, 90Sr, 134Cs, 137Cs тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 195
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь