пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.Історія розвитку радіобіології як науки.

Зародження радіобіології як науки пов'язано з трьома великими відомими відкриттями кінця ХІХ століття:

- 25 березня 1895 року німецький  фізик, професор Вищої сільськогосподарської школи в Хоенхеймі, а пізніше ректор Мюнхенського  університету Вільгельм Конрад Рентген,  відкрив  невідомі   промені   (Х- промені як їх тоді називали).   В. Рентген був першим фізиком, який 10 грудня 1901 року отримав за дане відкриття Нобелівську премію;

- 26 лютого1896 року професор  фізики  Паризького  музею  історії А. Беккерель, фахівець в галузі люмінесценції, відкрив природну радіоактивність солей урану.

- 1898 року М. Склодовською-Кюрі, П. Кюрі, Е. Резерфордом, Н. Бором, Ф. Содді зроблено  відкриття радіоактивних властивостей полонія і радія.

За ці відкриття ці вчені одержали Нобілівську пемію.

Перший етап (1896 – 1945рр.) розпочався відразу ж після  відкриття  рентгенівських  променів, який започаткував дослідження дії іонізуючого випромінювання, в тому числі і на біологічні об'єкти. Вважають, що народження радіобіології відбулось в 1899  році,   коли  була  опублікована  перша    наукова   праця Ф. Шаудину, який дослідив реакцію декількох видів простіших організмів на дію іонізуючого випромінювання

Другий етап (1945 – 1986)  розвитку радіоекології припадає на роки масових випробувань ядерної і термоядерної зброї на Землі та становлення ядерної енергетики. Цей період характеризується значним забрудненням біосфери Землі радіонуклідами, що утворилися при застосуванні ядерної зброї, а також внаслідок аварій на підприємствах повного ядерного циклу (ПЯПЦ).

Третій етап у розвитку радіобіології розпочався після катастрофи на Чорнобильській АЕС (26 квітня 1986р).Після катастрофи стало ясно, що ядерні вибухи - це не єдина і не сама серйозна небезпека для людства. Для вирішення проблем, що виникли в результаті аварії на Чорнобильській АЕС, накопичений радіобіологією досвід значною мірою виявився непридатним, адже, як виявилось,  загрозою для здоров'я та життя людей  може бути не лише короткотривале опромінення в малих дозах, а також і тривале опромінення при відносно малій потужності дози.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


05.06.2015; 01:19
хиты: 165
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь