пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

123. Метод меристемних культур і його застосування в біотехнології.

Меристемоїди – це морфогенетично компетентні клітини, які відповідають на індуктори диференціації і склад середовищ формуванням пагонів, коренів, зародка. Морфологічно їх виявляють у калюсних культурах у компактних осередках клітин, що діляться, у вигляді дрібних, ізодіаметричних, тонкостінних клітин з великим ядром, густою цитоплазмою і практично без вакуолей. Саме з таких клітин складаються апікальні меристеми і клітини зародка. У тканинах, які отримали з цих органів найлегше індукувати органогенез.

Застосування методу меристемних культур в біотехнології має такі переваги і значення в порівнянні зі звичайним методами розмноження:

 1.     Коефіцієнт розмноження вище, ніж при звичайних методах розмноження. Так, з однієї рослини гербери методом традиційної селекції за рік можна одержати 50-100 рослин, а при розмноженні через культуру – до 1 млн.; з однієї верхівки яблуні за 8 місяців культури можна одержати 60 тисяч рослин;2. економія вихідного матеріалу;3.         отримання великого числа копій із мінімальної кількості рослинного матеріалу;4.         отримання генетично однорідного матеріалу;5.      можливість відбирати in vitro рослинний матеріал з бажаними ознаками;6. можливість отримання безвірусного матеріалу;7.        можливість проводити розмноження рослин протягом цілого року, адже їх ріст і розвиток in vitro практично не залежать від сезону;8.  економія площі;9.можливість тривалого збереження пробірочних рослин при понижених температурах,що дає змогу створити банк цінних форм рослин.10.  цим методом можна отримувати рослини, які важко або зовсім не розмножуються вегетативно, наприклад, пальма.


31.05.2015; 22:49
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь