пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

115. Загальні поняття про критерії росту і розвитку рослин.

Ріст – це незворотнє збільшення розмірів рослин(або їх органів),що зумовлене новоутворенням органів,клітин або окремих елементів їх за рахунок біосинтетичних процесів.

Розвиток – це сукупність якісних морфологічних і фізіологічних змін рослини на окремих етапах її життєвого циклу(онтогенезу),які зумовлені генотипом та фенотипом.

Розвиток рослин відбувається у кілька послідовних етапів. Насамперед у квіткових рослин виділяють зародковий та післязародковий періоди розвитку. Зародковий період бере початок від запліднення яйцеклітини та триває до моменту проростання насінини. А після проростання настає післязародковий період. Він охоплює етапи паростка, молодості, зрілості та старіння.

Етап паростка триває від моменту проростання до формування перших зелених листків. У цей час паросток живиться за рахунок запасних поживних речовин насінини. Етап молодості - період життя від появи перших зелених листків до цвітіння. У цей час рослина посилено росте і формуються всі її вегетативні органи. Молода рослина, на відміну від паростка, живиться завдяки фотосинтезу. Подальший розвиток одно-, дво- та багаторічних рослин відбувається по-різному. Однорічні рослини (наприклад, кріп, горох, огірки) впродовж року повністю закінчують ріст, квітнуть, утворюють плоди та насіння і відмирають. Тривалість їхньої молодості незначна: вже через 30-40 днів після проростання вони утворюють квітки та незабаром плодоносять.
Етап зрілості триває від часу першого цвітіння до втрати здатності утворювати насіння та плоди. З часом навіть рослини з великою тривалістю життя припиняють утворення генеративних органів. Настає завершальний етап життєвого циклу рослин - старіння.
Старіння - закономірні процеси розвитку рослин, пов'язані з віковими змінами. Ці зміни обмежують пристосувальні можливості рослин і поступово зумовлюють їхнє відмирання. Цей етап триває від останнього плодоношення до загибелі організму.

 Ріст та розвиток тісно пов’язані між собою, як правило, відбуваються паралельно. Обидва процеси регулюються на клітинному рівні. Ріст окремих органів і всього організму складається з росту його клітин. Основні етапи росту, а також розвитку на клітинному рівні – ділення клітин та їх розтяг, тобто збільшення розмірів у довжину. Поступове збільшення лінійних розмірів, маси та об’єму клітин це найважливіший показник росту. У багатоклітинних організмів одним з показників росту буде збільшення кількості числа клітин в результаті ділення.

 

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 235
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь