пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

112. Органічні і мінеральні добрива.

Органічні добрива складаються головним чином з органічних речовин. Це гній, перегній, жижа , пташиний послід, торф, компости, зелені добрива, сеча тварин та інші рослинні і тваринні залишки.

Ці добрива володіють багатьма властивостями. Приміром, органіка містить не одне, а практично всі необхідні рослинам поживні речовини. Про органічних добрив не можна сказати, як про більшості мінеральних, що вони азотні або калійні, або фосфорні. Всі три основних поживних речовин в органіки присутні (правда, в різній пропорції), Є й мікроелементи - марганець, мідь, бор, кобальт і інші.

Найбільш поширеним органічним добривом є гній. Застосовувати краще не свіжий соломистый гній, а перепрілий. Свіжий може викликати опіки кореневої системи рослин, крім того, доки в ньому буде йти розкладання соломинок, він буде забирати для цього процесу з грунту азот.

Штучні (мінеральні) добрива — вироби однієї з галузей хімічної промисловості, що містять поживні елементи, потрібні для сільського господарства. Застосування штучних добрив сприяє збільшенню врожайності сільсько-господарських культур, покращенню якості продукції та спричиняється до підвищення стійкості рослин у несприятливих кліматичних умовах. Найчастіше у ґрунті немає відповідної кількості азотуфосфору й калію. Тому азотніфосфорні і калійні мінеральні добрива широко застосовуються у сільському господарстві.

Азотні добрива. Азот входить до складу найважливіших рослинних сполук, що відіграють провідну роль у всіх процесах життєдіяльності. . Він міститься в білках, нуклеїнових кислотах, фосфатидах, пептонах, поліпептидах, амінокислотах, хлорофілі, ферментах, токсинах, антитоксинах, вітамінах та ін. Нестача азоту призводить до зниження вмісту в рослині сполук, які містять азот, і в результаті — до порушення нормального перебігу життєвих процесів. Особливо сильно нестача азоту позначається на рості рослин. Фосфорні добрива. Загальний вміст фосфору (Р2 О5 ) в рослинах змінюється в межах 0,2 — 1,5 %. Фосфор у рослинах входить до складу молекул складних білків (нуклеопротеїдів), нуклеїнових кислот, фосфатидів, фітину, ферментів та ін. В рослинах фосфор зумовлює нормальний перебіг багатьох найважливіших процесів.  Калійні добрива. Середній вміст калію в рослинах (з розрахунку на К2 О) змінюється в межах 0,5 — 2 %. Особливо багато калію в молодих частинках рослин. 

 

 

 

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 818
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь