пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

109. Грунт - джерело поживних речовин для рослин. Доступні форми поживних речовин для рослин в різних грунтах.

Ґрунт є поживним субстратом рослин: у ньому міститься головний запас потенційної біогенної енергії у вигляді коренів рослин, біомаси мікроорганізмів і гумусу. Без надходження з ґрунту таких елементів як фосфор і калій, було б неможливе створення первинної рослинної продукції.

У процесі ґрунтоутворення відбувається руйнування мінералів породи і витяг елементів, що надходять потім в обмінні реакції біосинтезу. До грунтів Полісся віднесено дерново-слабопідзолисті піщані.глинисто-піщані. Ці грунти містять мало поживних елементів. Сірі лісові грунти містять у своєму складі 2…4 % гумусу,досить багато рухливої фосфатної кислоти,посередньо забезпечені доступним калієм і бідні на рухомий азот.

Грунти Лісостепу – опідзолені,вилужені й типові чорноземи неоднаково забезпечені поживними речовинами. Каштанові,лучно-каштанові грунти,зони сухих степів містять 3…4% перегною,валові ж запаси фосфатної кислоти – 0,1…0,2,калію – 0,1…2%. Основою родючості грунту є гумус. До його складу поряд з гумусними кислотами входять вуглеводи,макро-й мікроелементи.


31.05.2015; 22:49
хиты: 166
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь