пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

108. Особливості азотного живлення напівпаразитних,паразитних та комахоїдних рослин.

Паразитами називаються рослини, що оселяються на ін­ших рослинах і здатні живитися готовою органічною їжею; сапрофіти живуть на мертвому органічному субстраті і жив­ляться продуктами, які розкладаються. Здебільшого ці рослини або зовсім не мають хлорофілу в в своїх клітинах, або ж мають слаборозвинутий хлорофілоносний апарат і лише частково аси­мілюють вуглець з повітря.

На лужах зустрічаються напівпаразити – перестріч, дзвінець, очанка, шолудивник. Напівпаразитними їх називають тому, що, присмоктуючись до коренів лучних рослин своїми слаборозвинутими коренями і висмоктую­чи з своїх «живителів» воду і розчинені в ній солі, вони в той же час мають зелені листки і здатні асимілювати вуглець з повітря. При цьому врожай рослини дуже знижується. Надзвичайно цікаву групу рослин являють собою комахоїдні рослини, описані Дарвіном.

Комахоїдною рослиною є росичка круглолиста і росичка довголиста.Вони зустрічаються на торфових болотах серед моху сфагнуму.

Росичка – дрібна рослинка, що має розетку листків, перетво­рених в органи для ловлі комах. Пластинки листків вкриті чер­воними залозистими волосками, що виділяють на кінцях липку рідину. Мошка, що опустилася на листок, прилипає до волосків; останні пригинаються до неї і остаточно обволікають липкою рі­диною, до складу якої входить фермент пепсин. Через кілька днів від комахи залишаються тільки хітинові частини тіла, а всі поживні органічні речовини розчинені і поглинуті листком.

Американська венерина мухоловка зустрічається в Південній Америці, на боло­тах, так само як і наша росичка.

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 165
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь