пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

106. Особливості азотного живлення бобових рослин.

Давно відомо, що рослини, які належать до родини бобових, здатні рости на бідних на азот піщаних грунтах. Обходитися без грунтового азоту і задовольнятися азотом повітря здатні тільки рослини родини бобових. Бактерії – найдрібніші мікроорганізми–по­трапляють до молодих коренів з грунту крізь кореневі волоски. Проникнувши крізь оболонку всередину клітини, вони розмно­жуються й утворюють слизистий тяж.

На початку розвитку бактерії живляться органічними речо­винами кореня, поглинаючи і засвоюючи в той же час азот по­вітря. В добре розвинутих бульбочках гороху та інших бобових рослин бульбочкові бактерії забезпечені вуглеводами, бо в клі­тинах бульбочок скупчується крохмаль. Деталі процесу засво­єння азоту бульбочковими бактеріями залишаються поки що невиясненими. Після відгнивання бульбочок бактерії, що залиши­лися в них, потрапляють в грунт і заражують його. Таким чином, грунт, на якому росла бобова рослина, надовго вже залишаєть­ся зараженим і сам може бути використаний для зараження но­вих ділянок. Зовнішній вигляд бульбочок різних бобових досить різноманітний; то вони кулясті – великі до розміру насінин го­роху і більше (у люпину), то лопатеві (у буркуну), то дрібні – до розміру зернини проса і дрібніші (у конюшини), а іноді чоткоподібні (вістарія).

Звичайно явище співжиття бактерій з бобовою рослиною роз­глядається як явище симбіозу тому, що обидва організми нібито корисні один одному: бульбочкові бактерії одержують вуглеводи, що скупчуються в бульбочках, а рослина одержує від бактерій азотні речовини, синтезовані ними з атмосфери. Але явище сим­біозу іноді переходить в паразитизм, при якому спочатку терпить бобова рослина, а потім вона поправляється, використовуючи дли свого живлення азотні сполуки бульбочки і розрослі форми бактерій.

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 171
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь