пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

97. Макро-, мікро- та ультрамікроелементи, їх фізіологічна роль.

Залежно від вмісту мінеральних елементів у тканинах рослин, їх прийнято ділити на макро-,  мікро-, та ультрамікроелементи:

Макроелементи- це хімічні елементи, вміст в яких у рослині від десятків відсотків до сотих часток відсотка. Крім органогенів (С, О, Н,N) до цієї групи належать кремній, калій, магній, фосфор, сірка. Залізо міститься на межі між макро- та мікроелементами.

Мікроелементи- це елементи, вміст в яких у рослині становить від сотих до стотисячних часток відсотка. До цієї групи належать : марганець, бор, мідь, цинк, нікель, молібден, кобальт, тощо.

Ультрамікроелементи- це хімічні елементи, вміст, в яких у рослині становить від мільйонних часток  відсотка. До цієї групи належать: цезій, кадмій, срібло, радій, тощо.

Єлементи мінерального живлення забезпечують у рослинній клітині як структурну так і каталітичну функції. В цілому мінеральні елементи в рослині виконують як високоспецифічні функції (складові біологічних молекул або компонентів ферментативних систем), так і неспецифічні (участь в осморегуляції, де вони здатні до взаємозаміщення).


31.05.2015; 22:49
хиты: 176
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь