пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

70. Холод і реакція цвітіння. Яровизація.

Сезонні зміни температури, так як і зміни тривалості дня, мають істотний вплив і на розвиток рослин, зокрема, і на процеси цвітіння багатьох видів рослин. Особливо чітко це проявляється у злакових. Відомо, що озимі злакові тільки після осіннього підзимногопосіву на наступний рік переходить до цвітіння.

Яровизація (верналізація) – процес, що протікає в озимих форм однорічних і дворічних рослин під дією низьких позитивних температур певної тривалості і який сприяє прискореному розвитку цих рослин. Яровизацією називають також агротехнічний прийом тривалого витримування накільченого насіння за низьких позитивних температур перед посівом, що дозволяє скоротити терміни вегетації рослин, зокрема, висівати озимі культури навесні.

 Яровизація у різних рослин відбувається по різному: ярові злаки потребують впливу  темп. від +10 до +15 С впродовж 2,3-х тижнів, а озимі вимагають впливу більш низьких темпер.(-1, +2…+10 С) впродовж 2, 3-х місяців. До яровизації чутливе лише те насіння, яке пройшло фазу набухання. Органом який сприймає яровизацію у дворічних та багаторічних рослин, є верхівкова меристема стебла.

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 164
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь