пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59. Фізіологічні основи морфогенезу.

Морфогенез - це становлення форми, освіта морфологічних структур і цілісного організму в процесі індивідуального розвитку. Морфогенез рослин обумовлюється безперервної активністю меристем, завдяки чому ріст рослини триває протягом усього онтогенезу, хоча і з різною інтенсивністю. Процес і результат морфогенезу визначаються генотипом організму, взаємодією з індивідуальними умовами розвитку і закономірностями розвитку. Внаслідок полярності, наприклад, верхівкова меристема кореня виробляє тільки корінь, а верхівка втечі - втеча і суцвіття. Із законами симетрії пов'язана форма різних органів, листорозміщення, актиноморфними або зигоморфні квітки і т.п. Дія кореляції, тобто взаємозв'язку різних ознак в цілісному організмі, позначається на характерному для кожного виду зовнішньому вигляді. Природне порушення кореляцій в ході морфогенезу призводить до різних потворності в будові організмів, а штучне (шляхом прищіпки, обрізки і т.д.) - до отримання рослини з корисними для людини ознаками. В ході онтогенезу рослина зазнає вікові зміни від ембріонального стану до глибокої старості і смерті.Весь онтогенез квіткової рослини від виникнення зародка в сім'ї до природної смерті особини часто підрозділяють на наступні етапи онтогенезу:

Ювенільний етап розпочинається з проростання насіння чи органів вегетативного розмноження(бульби, цибулини) і характеризується швидким нагромадженням вегетативної маси. На даному етапі рослини не здатні до статевого розмноження.

Етап зрілості та розмноження – це період підготовки до цвітіння, час формування та росту насіння і плодів, утворення органів вегетативного розмноження.

 Етап старості та відмирання – час від повного припинення плодоношення до природної смерті організму. Це завершальні етапи онтогенезу будь-якого організму, хоча термін «старіння» може відноситись не до цілого організму, а лише до окремих його органів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь