пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

58. Фотосинтез і врожай. Шляхи підвищення інтенсивності фотосинтезу та продуктивності рослин.

Фотосинтез є основним процесом створення органічної продукції в природі шляхом перетворення сонячної енергії на енергію хімічних зв’язків органічних сполук.

Біомаса рослин на 75% складається з продуктів фотофіксації вуглекислого газу з атмосфери і лише на 25% — з поглинутих мінеральних речовин. Але грунтове та повітряне живлення  дуже тісно взаємопов’язані в метаболізмі рослин, і один процес без іншого не відбувається. В результаті їхньої взаємодії в рослинному організмі проходить низка послідовних реакцій з утворенням таких речовин, як: вуглеводи, амінокислоти, білки, жири, — які, власне, й формують урожай сільськогосподарських культур.

При недостатньому освітленні порушується нормальний ріст і в більшості рослин формуються видовжені тонкі стебла. Недостатня інтенсивність світла негативно впливає на якість врожаю - знижується вміст білка в зернових, цукру - в буряках, крохмалю - в картоплі, жиру - в насінні соняшнику тощо.

Фотосинтезу належить провідна роль в утворенні органічної речовини рослин. Завдяки цьому процесу утворюється 95% маси сухих речовин рослин. Тому керування фотосинтезом посіву - один з найефективніших шляхів управлінням продуктивністю рослин.

Інтенсивність фотосинтезу рослин зумовлена як внутрішніми особливостями культури чи сорту (вміст хлорофілів, шляхи засвоєння вуглекислого газу за типом С3 або С4), так і умовами довкілля (інтенсивність сонячного світла, забезпеченість вологою та елемента­ми грунтового живлення, технологічними прийомами догляду за посівами).

Валова продуктивність фотосинтезу залежить від середньої за обліковий або за весь період вегетації інтенсивності фотосинтезу, площі листків і тривалості процесу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 183
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь