пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Транспірація.

Транспірація — випаровування води з поверхні рослин, що відбувається через продихи та кутикулу. Основним органом транспірації є лист. Залежить від температури, вологості, вітру, світла. Випаровування відбувається з більшою швидкістю, якщо випаровуюча поверхня більш зволожена і більш нагріта. процес транспірації відбувається завдяки фізичним законам. Інтенсивність транспірації залежить від роботи продихового апарату. Продихи закриваються у відповідь на підвищену концентрацію вуглекислого газу в листках, а відкриваються при її зниженні. Крім цього на ступінь відкриття впливають ще і світло, і температура, і вологість повітря, і умови водопостачання рослини, і вік рослини, і стадія розвитку рослини…

Основне значення транспірації полягає у охолодженні рослини. Поглинаючи сонячні промені у процесі фотосинтезу, рослина дуже нагрівається, так як основна частина енергії переходить у теплову і лише незначна частина розходиться безпосередньо на фотосинтез.

При сповільненні транспірації рослина починає перегріватися, плазма відмирає і на листках з’являються бурі плями, викликані загибеллю листка від коагуляції цитоплазми внаслідок підвищення температури.

Розрізняють два види транспірації:

- продихову – крізь продихові щілини; - кутикулярну – крізь поверхню кутикули, що вкриває епідерміс.

Кутикулярна значно менша за продихову, але молоді листки рослин мають високу інтенсивність саме кутикулярної транспірації. Таким чином, у молодому віці рослина має інтенсивну кутикулярну транспірацію, яка з віком зменшується. У цьому випадку спостерігається прояв біогенетичного закону, що підтверджує водне походження рослин планети. Тобто коли рослини ще не мали захисних пристосувань проти висихання. Природно, що молоді листки особливо потребують водопостачання і дуже чутливі до недостачі води в грунті.

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 166
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь