пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Фізіологічна роль вуглеводів

Вуглеводи. Всі вуглеводи — це альдегіди, або кетони, в їхньому складі завжди є гідрок¬сильні групи, які і визначають хімічні властивості їх. Це найбільш поширена в рослинному сві¬ті група органічних речовин. Поліцукри складаються з індентичних субодиниць моноцукрів.

Транспортною формою вуглеводів у рослин є сахароза — найпростіший дисахарид, що складається з глюкози та фруктози, первинним джерелом яких є фотосинтез .

Більш довгі ланцюги моносахаридів створюють полісахариди — крохмаль, целюлоза, пектин, лігнін тощо.

Найчастіше вуглеводи запасаються в рослинах у вигляді крохмалю, що складається з двох полісахаридів — амілози та амілопектину.

  Усі вуглеводи мають важливе значення у функціонуванні рослинних *    клітин і організму в цілому. Осмос і тургесцентність, процеси росту, фотосинтез, транспірація, транспортування неорганічних йонів та органічних молекул, проростання насіння — далеко не повний перелік процесів, де вуглеводи беруть безпосередню участь.

 Сахароза — звичайний цукор, склада¬ється з глюкози та фруктози, первинним джерелом яких є фотосинтез.

Більш довгий ланцюг моноцукрів ство¬рюють поліцукри — крохмаль, целюлоза, пектин, лігнін тощо.

Поліцукри у вигляді геміцелюлози, целюлози, пектинових речовин входять до складу клітинної оболонки.

Всі поліцукри досить зручні для запасання, адже великі розміри їхніх молекул роблять їх практично нерозчинними у воді, тому вони не можуть виявляти на клітину ні осмотичного, ні хімічного впливу. В той же час при необхідності вони легко гідролізуються до моноцукрів.

Вміст різних вуглеводів в рослинній клітині та органах досить різноманітний. Так, вміст крохмалю в зернівках пшениці до¬сягає 75%, кукурудзи 72%, рису —80%, в бульбах картоплі — 12-24%. Пектинові речовини в значній кількості накопичуються в плодах, коренеплодах, клітинному соці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 167
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь