пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15. Комплекс Гольджі і його фізіологічна роль

   Серед структур цитоплазми мембранної природи велике значення має апарат Гольджі — багатоярусна система плоских порожнистих дископодібних цистерн (диктіосом), які до периферії потовщуються і утворюють трубчасті відростки. Звичайно, в диктіосомі міститься кілька (4-8) мембранних плоских мішечків або цистерн, між якими розташовується гіалоплазма .

Диктіосоми, як мембранні комплекси, мають полярну структуру. Діаметр диктіосом 0,2-1,5 мкм, а їхня сукупність у деяких рослинних клітин досягає декількох тисяч. Від їхніх країв відшнуровуються чисельні пухирці. Причому, цистерни можуть утворювати пухирці лише на одній стороні стопки, на секреторній, і з цієї сторони в процесі утворення пухирців цистерни поступово зникають. На іншій стороні (регенеративній) утворюються нові цистерни.

Функцією диктіосом є також утворення і виділення різноманітних секретів слизи, ефірні масла, клейка рідина комахоїдних рослин тощо). Ймовірно, при формуванні нових цистерн на регенеративній стороні відбувається синтез секрету, а при відшнуровуванні пухирців на секре¬торній стороні він виділяється.

Утворюються диктіосоми шляхом поділу і новоутворення. При поділі їх цистерни розхо¬дяться не синхронно з поділом ядра. В новоутворенні диктіосом бере участь ендоплазматич¬ний ретикулум.

Отже, комплекс апарату Гольджі виконує постачальну роль в евкаріотичній клітині. Основна йо¬го функція — перенесення різних речовин та хімічна модифікація їх. Він збирає, модифікує, упако¬вує і постачає молекули, синтезовані в одних компартментах клітини, до тих, де вони використо¬вуються.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31.05.2015; 22:49
хиты: 192
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь